Heb ik een Content Delivery Network (CDN) nodig?

Inhoudsopgave van: Heb ik een Content Delivery Network (CDN) nodig?

Categorie: The quest for speed | Tags: Caching, CDN, Content delivery network, Nginx, snelheid, Varnish, W3TotalCache

Een veelgehoorde vraag in hostingland .. een CDN, heeft mijn site dat nodig?

Want .. dan gaat je site sneller. Toch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Wat doet een Content Delivery Network (CDN) precies?

Een CDN is voornamelijk bedoeld om plaatjes en andere statische bestanden (CSS opmaak bestanden, plaatjes, PDF bijlagen etc) extra snel bij je bezoeker te krijgen.
Dat gebeurt doorgaans door deze bestanden te zetten op een extra server die dicht bij de websitebezoeker staat. Als je bezoeker uit Rusland komt en je site draait in Canada (ik noem maar iets) .. dan krijgt je bezoeker de plaatjes via een server uit Rusland en niet uit Canada.
Daarnaast is deze server (of servers) supersnel in het sturen van deze bestanden naar je bezoeker. Varnish of Nginx zijn hier erg goed in. En wij ook overigens.

Waarom wil je een CDN voor je WordPress site?

Laadsnelheid. Want .. we beschreven het al in de snelheidsgeboden: zo weinig mogelijk connecties, zo weinig mogelijk data, en alle data zo snel mogelijk bij je bezoeker krijgen.

Scenario: Krijgt je verkeer vanuit verschillende continenten?

Een caching of CDN oplossing gaat je zeker helpen. Want je kunt de data het beste het snelst klaar hebben staan in het continent (of land) van je bezoek. Je hebt dan wel een Geografische DNS oplossing nodig overigens. Soms is een Amazon S3 opslag oplossing zelfs interessant voor een snelle website. Let uiteraard op dat je oplet met AVG/GDPR als je zaken bij Amazon opslaat.

Scenario: Krijgt je site site media aandacht, onverwacht bakken facebook likes of verkeer vanuit het buitenland?

Of als je (Apache) webserver het niet leuk vindt om veel plaatjes te serveren en daardoor offline gaat ..
Een caching of CDN oplossing gaat je zeker helpen, maar ook een oplossing als Litespeed.

Scenario: Staat je site al op een Nginx server en/of heeft de site al Varnish caching en komt meer dan 95% van je bezoek uit het land waar de server staat?

Voor een hobbysite is dat prima, maar heb je een business / ecommerce website ? Bedenk dan dat grote internet-knooppunten soms dichterbij bepaalde Nederlandse provincies kunnen liggen (qua afstand, maar ook in snelheid) dan Amsterdam of Rotterdam bijvoorbeeld. Een CDN kost bij ons niets extra en we configureren het standaard al voor je.

Overzicht van onze bewezen WordPress high traffic oplossingen

De kleine lettertjes voor een snelle site

Let op dat een CDN soms erg aggresief je bestanden in cache houdt waardoor als je aan je site werkt je bezoek een kapotte site kan zien of mogelijk pas dagen of weken later de wijzigingen kan zien omdat een CSS of een JavaScript bestand nog te lang in cache staat.

Ook al heb je een CDN of caching oplossing, houd je altijd aan de snelheidsgeboden! Als je nog steeds een plaatje van 5 Megabyte van pak m beet 3000×3000 pixels in je sidebar laat zien op 200×200 pixels ben je hoe dan ook niet slim bezig. De basis moet goed zijn.

Een CDN kan ook voor page caching (het HTML stuk van je site) zorgen, maar let op dat als je met bijvoorbeeld een webshop zit zodra er met winkelmandjes en dergelijke gewerkt wordt of als je een site hebt met veel reacties op berichten dit NIET gecached kan worden. De webserver moet het dus ook aankunnen.

Wij werken veelal met combinaties van media servers, nginx servers en varnish servers. Bijkomende voordeel is dat deze enkel voor WordPress gebruik worden ingezet, je er een gratis software firewall en een gratis (shared) hardware firewall bij zit die malafide verkeer dramatisch vermindert zodat je server het niet onnodig druk gaat krijgen.

Met klanten als foryougifts.nl, ioresearch.nl, ernohannink.nl weten wij als geen ander hoe je een WordPress site snel op het scherm tovert. Laat ons ook naar jouw situatie kijken voor een optimale setup!

Denk met mij mee over een oplossing die voor mij het beste is

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen