12 manieren om je WordPress website sneller te maken

Inhoudsopgave van: 12 manieren om je WordPress website sneller te maken

Categorie: Algemeen , Handige tip , The quest for speed | Tags: Afbeeldingen, hosting, litespeed, plugins, seo, snelheid, snelle site, tools, W3TotalCache, WordPress, WP fastest cache

Wil je je WordPress site sneller maken?

Volg dan deze onmisbare tips en verbeter de prestaties van je site.

He, hallo! Hebben we je aandacht?
Mooi, want dat is al een hele prestatie. Mensen hebben namelijk steeds minder geduld.
Was onze aandachtsspanne in 2000 nog 12 seconden, in 2016 was dit slechts 7 seconden. En het loopt steeds verder terug….
Heb je een website, dan wil je bezoekers snel verleiden. Doe je dat niet, dan zijn ze weg en gaan ze naar een concurrent. Een trage website kost je dus bezoekers, en daarmee omzet en winst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Zo weet je of je WordPress website traag is

Wanneer testte je voor het laatst de snelheid van je WordPress-site? Misschien voelt hij niet traag, maar je kunt je daardoor laten misleiden.
Moderne browsers als Google Chrome slaan stukjes van websites op, als je ze regelmatig bezoekt. Daardoor laden ze de volgende keer sneller. Voor iemand die je site voor het eerst bezoekt kan dit compleet anders zijn. Voer daarom een objectieve test uit.
Online vind je veel goede website snelheid testing tools. Aanraders zijn:

Ze werken vrijwel hetzelfde. Geef de URL van je website op, klik op de knop Analyse en bekijk na een tijdje de resultaten. De een zal je in wat meer detail vertellen wat er aan de hand is, de ander toont weer een eigen score.
Een goede laadsnelheid ligt overigens onder de 2 seconden.
Duurt het langer dan 5 seconden voor een pagina geladen is? Dan ben je 90% van je bezoekers kwijt. Ze wachten niet.

Wat maakt een WordPress website traag?

Na het testen van een of meerdere pagina's van je site, heb je een beeld van de snelheid. Maar waarom is een site langzaam of juist snel? WordPress werkt met de programmeertaal PHP. Daarin staan instructies om een website te laten werken. Alle instructies staan in losse bestanden en die moeten ingeladen worden.

Hoe meer plug-ins en zware bestanden een server moet verwerken, hoe trager een site is. En hoe meer werkgeheugen je server nodig heeft om alle opdrachten snel te verwerken. Let op: met meer werkgeheugen wordt je site niet sneller.

Lees ons blog over PHP geheugen verhogen

WordPress website sneller maken: dit kun je doen

Je weet nu hoe langzaam of snel je website laadt en waar dit door komt. Maar wat kun je doen om de snelheid te verbeteren? Dit zijn onmisbare tips.

1. Kies een betere hostingprovider

Een snelle website begint met goede hosting. Providers bieden verschillende soorten hosting aan. Zo kun je kiezen voor Shared Web Hosting, waarbij je serverruimte deelt met anderen. Maar ook Dedicated Web Hosting afnemen, waarbij jij als enige de serverruimte gebruikt. Het tweede is uiteraard duurder.

Ook zijn er verschillen tussen datalimiet, schijfruimte, serverlocatie en de manier waarop de provider back-ups maakt.
Goede hosting is cruciaal voor een snelle WordPress website. Ga daarom niet met de eerste de beste provider in zee en vergelijk verschillende aanbieders. Van de juiste keuze heb je jarenlang plezier.

💡 Tip. Bij ManagedWPHosting richten we ons volledig op WordPress-hosting. Je krijgt standaard varnish caching en we gebruiken enkel enterprise schijven. Zelfs in combinatie met WooCommerce blijft je site snel. Ontdek alle voordelen van onze WordPress-hosting.

2. Gebruik een lichtgewicht WordPress thema en editor

WordPress thema's en plugins werken met code. Gebruik je veel dynamische elementen, zoals sliders, widgets en social media-iconen? Dan ziet dat er visueel fraai uit, maar laadt je site enorm traag.
Gebruik liever een lichtgewicht en goed geprogrammeerd thema, met zo weinig mogelijk plugins. Ze zien er vaak prima uit en de laadsnelheid ligt veel hoger.

Snelle WordPress-thema's die we aanraden zijn:

Vergeet ook niet dat de standaard Gutenberg editor die in WordPress Core zit erg nette HTML pagina’s maakt en geen lock-in heeft tussen thema’s. Kies je voor een thema als Divi of gebruik je Elementor, WPBakery of een andere pagebuilder, dan zit je voor altijd vast aan die code, als je de plugin uitzet of wisselt van thema dan zit je met de gebakken peren, want je totale opmaak is weg en meestal onwerkbaar. Met Gutenberg heb je dat niet.

3. Maak afbeeldingen lichter

Zware plaatjes vertragen je website. Gelukkig kun je ze lichter maken, zonder dat dit gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit. Gebruik je Photoshop, sla afbeeldingen dan altijd op voor Web.
Tinypng.com is een handige online tool voor het verkleinen van de bestandsgrootte van plaatjes. Sleep plaatjes van je harde schijf naar het werkveld, en de tool comprimeert ze. Vervolgens kun je ze weer downloaden.
Staan er al veel plaatjes op je WordPress-site, dan kun je ze ook automatisch laten verkleinen. Handige plugins hiervoor zijn WP Smush en EWWW Image Optimizer. Ze werken uitstekend, maar je moet wel weer een plugin installeren.

De invloed van afbeeldingen op het sneller maken van je WordPress website wordt vaak onderschat. Vaak genoeg komen wij nog websites tegen waar afbeeldingen van 1 of 2 MB (of soms nog wel meer) op staan. Dit maakt je website zeker niet sneller. Een afbeeldingsgrootte van max. 500 KB is meer dan voldoende. Om je website echt sneller te maken is het gebruiken van de juiste formaat afbeelding ook van belang. Vaak genoeg worden er afbeeldingen van 1080 x 720 pixels of groter geüpload naar WordPress, terwijl afbeeldingen vaak maar 400 tot 500 pixels breed kunnen zijn in WordPress. Een afbeelding die 2x breder is dan nodig, is 4x te groot (lengte 2x te breed + hoogte 2x te breed). Zorg er dus voor dat de afbeeldingen qua afmetingen dus ook niet te groot worden geüpload. Lees in dit blog hoe je gemakkelijk de afbeeldingen op jouw website kleiner maakt.

4. Verklein CSS- en JavaScript-bestanden

Websites werken met code. Browsers lezen die code en weten dan wat ze moeten doen: pagina's laden, plaatjes tonen of een product in een winkelmandje stoppen. Naast PHP-code heb je onder andere CSS- en JavaScript-bestanden. Ook die moeten geladen worden en dat kost tijd. Ga je slimmer om met deze bestanden, dan laadt je website sneller.
Er bestaan tools waarmee je CSS- and JS-bestanden kunt samenvoegen. Ook zijn er plugins die dit voor je doen, zoals Autoptimize, WP fastest cache, WP rocket (betaald), Litespeed cache (gratis, werkt het beste op litespeed hosting zoals bij ons), W3 Total cache. Hoe het precies werkt, is behoorlijk technisch. Gebruik je een snel en geoptimaliseerd thema dan is de winst ook niet zo heel groot. Maar duik er eens in, als je het aandurft. Het maakt echt verschil.

5. Gebruik een caching plugin

Laadt een browser een onbekende website in? Dan zijn alle bestanden nieuw en duurt laden relatief lang. Kom je vaker op de site, dan slaat de browser bestanden van de site op, zoals plaatjes, cookies en CSS-files. Daardoor laadt hij sneller. Dit principe heet caching en je kunt het ook inzetten op je site.

Met een caching plugin als hoeft WordPress niet steeds alle informatie op te halen uit zijn database. Dit belast de website minder zwaar en pagina's laden sneller.
Er bestaan talloze caching-plugins en technieken, we noemden ze al in puntje 4 hiervoor.
In dit blog leggen we je uit of je echt een caching plugin nodig hebt.

6. Verwijder ongebruikte plugins

Minder plugins gebruiken is een slimme manier om je WordPress-website sneller te maken. Elke plugin die je installeert, maakt je site zwaarder en trager om te laden. Ook vergroot je de kans op fouten en hacks op je site.
Vraag je altijd af of je bepaalde plugins echt nodig hebt. En installeer altijd de beste, als je niet zonder kunt. Het klinkt logisch en dat is het ook. Doen dus.

7. Gebruik een Content Delivery Network voor een internationale site

Richt je je op een internationaal publiek? Dan is de afstand van een bezoeker tot de server ook een snelheidsfactor. Hoe dichter een bezoeker bij de server zit, hoe sneller een pagina laadt.
Een Content Delivery Network zet een kopie van je bestanden op datacenters over de hele wereld. Zo krijgt een bezoeker altijd de dichtstbijzijnde en snelste versie te zien.

Voor een relatief kleine en informatieve website is een CDN misschien wat overdreven. Maar heb je een ambitieuze internationale shop, dan ontkom je er eigenlijk niet aan. Bij ManagedWPHosting krijg je op elk pakket een gratis CDN.

Bekijk onze hosting pakketten

8. Schakel GZIP-compressie in

Op de harde schijf van je computer kun je bestanden comprimeren, om ze kleiner te maken. Dat kan ook online, bijvoorbeeld met GZIP-compressie.
GZIP comprimeert bestanden op je site, en pakt ze uit als iemand ze aanspreekt. Dit levert een forse tijdwinst op, beloven de uitvinders.

Je kunt GZIP inschakelen via een cacheplugin. Goede hostingproviders activeren het standaard op hun servers.

💡 Tip. Managed WP Hosting ondersteunt GZIP al standaard. Lees hier wat we nog meer doen om je website zo snel mogelijk te maken.

9. Schoon je WordPress-database op

WordPress werkt met een database. Hoe ouder je website is, hoe voller die database raakt. En dat heeft weer gevolgen voor de laadsnelheid.

Je kunt ervoor kiezen je database op te schonen en te optimaliseren. Dit is echt expert-werk, en raden we niet aan om met een plugin te doen. Beste wat je kunt doen is te zorgen dat je niet teveel revisies opslaat. Hier zijn plugins voor maar het vergt maar een klein stukje code in de wp-config om het voor elkaar te krijgen.

10. Beperk externe scripts tot een minimum

Op je website kun je scripts van andere sites laden, bijvoorbeeld Google Fonts of YouTube video's.
Dit ziet er mooi uit, maar het vertraagt je site ook. Beperk daarom het aantal externe scripts tot een minimum en gebruik ze bewust.

Een programma als Matomo of Google Analytics heb je nodig, daar kun je niet omheen. Maar geldt dit ook voor chat widgets, social media buttons, A/B-testing scripts etc? Kijk er kritisch naar, want ze kunnen je site ernstig vertragen.

11. Verdeel lange content over meerdere pagina's

Plaats je lange content op je site, bijvoorbeeld een gids of dossier? Overweeg het dan over meerdere pagina's uit te smeren. Dan laadt elke pagina sneller en vergroot je de leesbaarheid. Thema's bieden soms de mogelijkheid om content via de back-end over meerdere pagina's te verdelen. Kijk er eens naar en experimenteer met de mogelijkheden.

12. Activeer Lazy Loading

Lazy Loading is een optimalisatietechniek voor afbeeldingen. De server laadt plaatjes pas volledig, als ze nodig zijn. Bezoekers krijgen zo een snelle eerste weergave van een pagina te zien. En extra plaatjes worden pas helemaal zichtbaar als iemand gaat scrollen.
Voor WordPress zijn er verschillende lazy loading plugins, zoals a3 Lazy Load. Veel thema's ondersteunen de techniek ook standaard, en dan activeer je het door een vinkje te zetten.

WordPress Core ondersteunt al standaard lazy loading sinds versie 5.5

Bonustip: Plugins voor een snellere WordPress website

Het fijne aan WordPress is dat er voor alles een plugin te vinden is, maar daar schuilt ook gelijk een gevaar. Te veel plugins vertragen je website aanzienlijk, want er moeten simpelweg steeds meer codes en scripts geladen worden. Ons advies is dus ten eerste om het aantal plugins zoveel mogelijk te beperken. Er zijn ook plugins die juist zorgen voor een snellere WordPress website, enkele voorbeelden hiervan zijn WP Rocket (betaald, zeer goed), of de gratis WP Fastest cache W3 Total Cache. Heb je Litespeed hosting? Kies dan voor Litespeed Cache.

W3 Total Cache is een veel geprezen, maar ook zeer gevreesde plugin. De plugin kan veel en kent ook veel instellingen. Wij hebben een stappenplan opgesteld om zo de beste cache instellingen te krijgen voor je site. Kies je voor WP fastest cache? Dan hebben we ook iets moois voor je: op ons platform hebben we een knop toegevoegd die automatisch de juiste instellingen voor je klaarzet!

Maar let op: met caching plugins versnel je de website voor je gewone bezoekers. Niet voor jouw in het website-beheer en dus ook niet voor mensen die iets in hun winkelmandje hebben gestopt. Dan ben je echt beter af bij een webhost waar de server zelf (de echte snelheid) gewoon optimaal is.

WordPress website sneller maken: tijd voor actie

Dit waren ze, onze slimme tips om je WordPress-website sneller te maken. Wil je het snelste resultaat? Begin dan bij de hosting, want daarmee boek je de meeste winst. Kijk vervolgens naar het gebruikte thema, overbodige plugins en te zware plaatjes. Dan merken je bezoekers én jij al snel een groot verschil.

Wij bieden een gratis demo aan om jouw website op onze snelle hosting servers te testen. Benieuwd hoeveel sneller jouw website op onze servers is? Vraag een gratis demo aan.

Gratis demo aanvragen

✓ Meer dan 90 procent is direct overtuigd!

Lees ook over je WordPress website sneller maken:

  1. 14 domme WordPress-fouten (die slimme mensen ook maken)
    2. Lees meer over de nadelen van Page Builders zoals Elementor
    3. De snelste WordPress hoster van 2019: wie is het nu echt?

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen