Waarom jij ook naar WordCamp moet gaan

Inhoudsopgave van: Waarom jij ook naar WordCamp moet gaan

Categorie: Meetups en WordCamps | Tags: bijdragen, leren, toegankelijkheid, WordCamp

WordCamp. Als je er nog nooit bent geweest, klinkt het misschien als een congres voor schrijvers (Word) of een soort 3-daagse met elkaar op een camping (Camp). Dat is het niet. WordCamp is een doorgaans 2-daags congres voor iedereen die geïnteresseerd is in WordPress of er mee werkt. Het is jaarlijks in Nederland, maar ook in andere landen en zelfs per continent ( WordCamp Europe, Azia ). De kennis over WordPress wordt dus niet alleen in Nederland volop gedeeld, maar ook tussen landen onderling. En gaat het dan alleen over WordPress? Nee, ook aanverwante onderwerpen komen voorbij. Lees hieronder verder over WordCamp en waarom het ook voor jou interessant is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Voor wie is WordCamp bedoeld?

WordCamp is niet alleen voor hele technische mensen, of voor mensen die elke dag berichten plaatsen in WordPress. Ben je ZZP'er en heb je een eigen website die draait op WordPress? Dan leer je misschien meer over hoe je bepaalde plugins of handige trucjes kunt inzetten voor leadgeneratie. Of je krijgt een workshop over personal branding en met hoe weinig moeite je dat op je website kunt laten zien. Ben je developer? Dan zijn er geavanceerde sessies over CSS of bepaalde manieren van plugins ontwikkelen. Ben je een contentmaker? Dan kun je meer leren over SEO. Ben je websitebeheerder? Dan kun je bijvoorbeeld leren over hoe je je website zo groen mogelijk kunt maken. Welke relatie je ook hebt met WordPress, er is op een WordCamp meestal wel iets te leren voor je. Toch niet toe aan leren? Dan kun je het gebruiken om te netwerken.

Altijd iets leuks te doen

De WordPress community is een vrij hechte community. Veel actieve bijdragers aan WordPress kennen elkaar. Op WordCamp wordt dat gevoel extra kracht bijgezet door allerlei activiteiten te organiseren. Iedereen kan iets organiseren. Op de laatste WordCamp in Nederland werd bijvoorbeeld een fotografieworkshop gegeven in Burgers' Zoo. Uiteraard een prachtige locatie hiervoor. Gewoon gratis, met het idee dat het fijn is om samen een passie te delen of iets nieuws te leren. Daar komt bij dat je tussen de sessies door ook gewoon lekker door de dierentuin kon wandelen. En iets meer 'on topic' kun je altijd productdemonstraties krijgen van de sponsoren die er met een standje staan, of even een drankje doen met interessante medebezoekers. Zo vliegen die 2 dagen echt om. Op de grote internationale WordCamps is er zelfs een eindfeest met leuke muziek op een mooie locatie !

WordCamp is toegankelijk

Er wordt lang niet altijd nagedacht over toegankelijkheid, maar bij WordCamp wel. Iedereen moet ervan mee kunnen genieten. Dus de locatie is toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel, de plenaire sessies worden met audio en transscripts ondersteund en indien nodig wordt alles ook in het Engels herhaald voor mensen die geen Nederlands spreken (als het over WordCampNL gaat). En de organisatie blijft eraan werken om het nog verder toegankelijk te maken als dat nodig is. Dat is niet zomaar, ook bij WordPress zelf zie je dat er door de bijdragers hard wordt gewerkt om WordPress standaard toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, zowel aan de achterkant (CMS) als aan de voorkant (templates). Dan moet je dat ook in fysieke evenementen doortrekken. Oja, en dat betekent ook dat lunches doorgaans uitgebreide vegetarische en zelfs veganistische opties hebben. Op de echt grote evenementen zoals WordCamp Europe is er zelfs kinderopvang geregeld.

Je leert er ontzettend veel

WordCamp is er voor iedereen die kort of lang met WordPress werkt. Dat betekent in de praktijk dat er veel verschillende 'tracks' te volgen zijn. Van sessies die echt voor beginners zijn, tot sessies die zo geavanceerd zijn dat je echt bijna duizelig naar buiten komt. Er zijn doorgaans zo'n 3 parallelle sessies, en dat zo'n 4 of 5 keer op een dag, naast een aantal plenaire sessies die wat algemener zijn. Die zijn dan voor iedereen van belang. Dus het kan niet anders of je gaat met een vol hoofd en een bak inspiratie weer naar huis. Het kan zomaar zijn dat je al dagen loopt te kauwen op een bepaald probleem en dat je tijdens WordCamp ineens de oplossing tegenkomt. En dan is er ook goede wifi zodat je meteen aan de slag kunt 😉

WordCamps zijn daarnaast ook een superplek om te kunnen bijdragen aan het WordPress project. Dat kan door middel van het maken van vertalingen, helpen in de supportforums, meedenken over marketing, code schrijven of testen, er is altijd wel een team aanwezig waar je bij aan kunt sluiten om bij de dragen. Vaak is de zogenoemde "contributor-day" een extra dag voor de officiele conferentie. Er is dan ook gewoon lunch geregeld en je hebt alvast je toegangskaartje in de pocket! In ons volgende blog kun je meer lezen over bijdragen aan het WordPress project. Je kunt natuurlijk ook op onze meetups pagina onze presentaties gratis downloaden.

Alvast wat indrukken vooraf

Ben je benieuwd wat het nou écht is, zo'n WordCamp? Bekijk dan hier foto's van WordCampNL 2022 en hier wat presentaties. Wij zijn er altijd te vinden, dus wil je een keer live met Ramon sparren over goede WordPress hosting? Dan moet je zéker een kaartje kopen voor de volgende WordCamp.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen