WordPress en PHP 8 upgrade

Inhoudsopgave van: WordPress en PHP 8 upgrade

Categorie: Managed hosting , Veiligheid | Tags: hosting, PHP, PHP8, snelheid, update, veiligheid

Op 28 november 2022 is PHP gestopt met de laatste security fixes voor PHP 7.4

PHP is de server-programmeertaal waarvan WordPress veelvuldig gebruik maakt. De laatste PHP 8.0 en 8.1 zijn sneller dan de vorige PHP 7.4 versie. Dat, plus de veiligheid, is een reden om snel te upgraden naar PHP 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Hoelang blijft PHP 8 dan nog actief ?

PHP heeft hier een duidelijke graphic voor gemaakt: www.php.net/supported-versions.php
Hier kun je zien dat PHP 8.0 al eind 2020 vrijgegeven werd, maar ook dat PHP 8.0 tot eind november 2023 nog security support krijgt. PHP 8.1 is nog tot eind november 2024 actief met security updates.

Welke PHP draait er nu bij ManagedWPHosting?

Op het moment van schrijven staan de meeste sites nog op PHP 7.4 . Je kunt zelf in de hostingomgeving op je domeinnaam klikken bij domain settings. Daarna kun je PHP 8.0 of PHP 8.1 selecteren. Even later is je site geupgraded naar een van die PHP 8 varianten.

PHP 8.0 en PHP 8.1 zijn sneller & veiliger dan PHP 7.4 dus dat wil je!


Zie je geen selectiebox? Laat het ons even weten.

Screenshot Directadmin variant 1

"Domain setup" -> Klik nu op je dikgedrukte hoofddomein -> Onderaan is nu een dropdown met alle beschikbare versies. Of .. je ziet aan de rechterkant een optie.

PHP 7.4 (oude versie)
PHP 8.1 nieuwe versie
PHP 8.1 nieuwe versie, zijkant "PHP version selector"

Screenshot Directadmin variant 2

Variant 2 is nog wat makkelijker, je zoekt in de zijbalk naar "PHP version" en opent de pagina. Je kiest bovenaan voor de gewenste PHP versie en klikt op "set as current". Klaar! Je hebt naar PHP 8 geupgraded.

Kies hier de gewenste PHP versie

Kan ik in mijn site zien welke PHP ik nu gebruik ?

Jazeker, via het Tools/Gereedschap menu. Klik op Site health en daarna op Info. Klik daarna op "Server" en op regel 2 staat "PHP" met de versie.

Site health knopje

De PHP versie die op het moment van schrijven actief is op onze eigen site

ManagedWPHosting stopt op 2 maart 2023 met PHP 7.4

Wij bieden je graag snelle en veilige WordPresshosting aan. Daarvoor hebben we snelle processoren, snelle opslag en meerdere niveau's firewall-beveiliging. Als we veel langer doorgaan met PHP 7.4 aanbieden dan kunnen we ons werk niet goed doen en is jouw site trager dan je wilt.

Wij testen WordPress core volautomatisch, en een aardige tijd geleden was de hele WordPress Core codebase PHP 8 compatible. WordPress is dus meer dan klaar voor PHP 8.
Wat wel een probleem kan zijn is custom code of verouderde plugins ( of ook slecht geschreven plugins ). Als die geen rekening houden met de laatste codingsregels van PHP 8 dan krijg je een PHP Fatal error en werkt je hele site niet. Onze eigen site draait op PHP 8.1 .

Tot en met 1 maart 2023 kun je zelf kiezen of je nog de oude PHP 7.4 wilt gebruiken, op 2 maart gaan alle klanten om naar PHP 8. Er is dus nog tijd om te zorgen dat je site klaar is voor PHP 8, maar je moet het niet te zeer gaan uitstellen.

Hoe update ik mijn PHP codes naar PHP 8 ?

Allerbelangrijkste is dat je je thema en plugins altijd bijwerkt naar de laatste versie. In de laatste versies is de code meestal zo dat hij blijft werken op PHP 8. Als je plugins of een thema hebt die je per jaar moet verlengen (betaalde software / licenties ), zorg dat je dat ook elk jaar doet. Voorbeelden zijn Revslider, WPML of GravityForms. Wij hebben enkele van zulke premium plugins ook met korting beschikbaar voor onze klanten.

Hoe weet ik of mijn plugins blijven werken in PHP 8 ?

We hebben een automatische test voor je opgezet op doesitworkonphp8.com Hier kijken we elke dag of de meestgebruikte plugins geen fatal error geven bij het activeren in WordPress, zoals bijvoorbeeld Yoast SEO (welke op onze site zonder problemen werkt op PHP 8.1 overigens).
Heb je custom PHP code? Bekijk dan ook www.php.net/migration80 en laat je webmaster de code nalopen. Als het goed is had je bij maatwerk in een thema gekozen voor een child theme en is er netjes gecodeerd.

Hoe test ik mijn update naar de nieuwste PHP versie ?

Je kunt, als alles up to date is makkelijk zelf de PHP versie naar 8 zetten. Gaat je site stuk, dan kun je net zo makkelijk weer terugaan naar PHP 7.4 en in je error log kijken. Maar let op, op 2 maart 2023 zullen we alle sites die nog op PHP 7.4 draaien voorzien van PHP 8. Zorg dus dat je ruim voor 2 maart 2023 getest hebt en en als het kan op PHP 8 al zit met je site. Dat lijkt nog heel ver weg, maar dat is (op het moment van schrijven) toch al over drie maanden.
Je kunt ook kiezen om tijdelijk op instawp een gratis (48 uurs) test te doen middels hun plugin.
Als je zelf geen programmeerkennis hebt en je er zeker van bent dat alle plugins en je thema de laatste softwareversies zijn, dan moet je je webmaster vragen dit verder op te pakken. Wij zijn ook beschikbaar (dit is op offertebasis) voor het zorgen voor een test en het bijwerken van maatwerk PHP codes. Vaak zijn het maar een paar regeltjes code die roet in het eten gooien. Uiteraard kun je elke goede WordPress backend-programmeur vragen dit voor je na te lopen en te fixen.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen