Ook jij kunt bijdragen aan WordPress

Inhoudsopgave van: Ook jij kunt bijdragen aan WordPress

Categorie: Algemeen

Misschien ben je al jaren gebruiker van WordPress, als website-eigenaar of redacteur op een website. Misschien ontwikkel je wel WordPress websites voor je werk. Heb je al eens bedacht dat WordPress alleen kan bestaan door het werk van heel veel vrijwilligers? En dat niet alleen: ook jij kunt bijdragen aan het succes en de kwaliteit van WordPress. Daar hoef je niet eens voor te kunnen programmeren. Ook als designer, vertaler, fotograaf of marketeer hebben we iets aan je. Ik zeg 'we', want als je eenmaal bij de community hoort, voelt het echt als 'wij'.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Op welke manieren kun je bijdragen aan WordPress?

Met elke dag nieuwe plugins, nieuwe code en nieuwe bugs, is er veel werk voor developers. Maar ook als je geen kaas hebt gegeten van code, is jouw hulp welkom. Je kunt namelijk heel goed bijdragen zonder ook maar een regel code te schrijven. Voor het gemak heeft WordPress zelf een overzicht gemaakt van wat je kunt doen. De samenvatting van de teams:

Een aantal van deze zijn goed om even uit te lichten. Vertalen bijvoorbeeld. Dat is dankbaar en heel zichtbaar werk. Spreek je goed Engels en kun je goed Nederlands, dan kun je heel goed helpen om WordPress te vertalen naar het Nederlands. Zodat iedereen die niet goed genoeg is in Engels, het ook zonder problemen kan gebruiken. Ook als je een andere taal goed kent, is de kans groot dat we je goed kunnen gebruiken. Je hoeft alleen een gratis WordPress.org account aan te maken en je kunt vrijwel direct beginnen. Een andere manier om bij te dragen is het beantwoorden van vragen van andere gebruikers. WordPress heeft uitgebreide support forums en daar worden heel veel vragen gesteld. Als intensieve gebruiker weet jij ongetwijfeld ook al veel over WordPress en kun je mogelijk anderen ook helpen. Ook hiervoor hoef je alleen een WordPress.org account aan te maken en je kunt al van start. De meeste vragen worden in het Engelse forum gesteld. Ben je comfortabeler met Nederlands? Dan moet je zeker even kijken bij de Nederlandse forums.

Je hoeft dus niet bij te dragen aan WordPress Core en daar uren en uren aan kwijt zijn. En zodoende hoef je dus ook niet te kunnen programmeren of CSS'en.

Hoe begin je?

Het is misschien wat spannend om zomaar jezelf aan te melden om bij te dragen aan zoiets groots. Je kent de mensen misschien helemaal niet en dat werpt allicht een drempel op. Waar je mee zou kunnen starten, is eens langskomen op een WordCamp of een lokale Meetup in Nederland of Belgie. Door heel Europa heen worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, waar je kennis kunt opdoen, en ook netwerken. Veel mensen die regelmatig bijdragen aan WordPress lopen hier ook rond. Je kunt ze leren kennen en vragen stellen over het werk, en gewoon eens samen een biertje doen.

Wat daarnaast goed is om te doen, is je aanmelden op de Slack van WordPress. Je kunt gewoon meelezen. Niemand gaat zeggen dat je je actief moet mengen in gesprekken (maar het mag natuurlijk wel!). Zo krijg je al een indruk van de topics die spelen, wie er veel bijdragen en belangrijke personen zijn in de community. Ook via Slack kun je vragen stellen en contact leggen. Zo rol je er langzaam in.

Tot slot: je kunt ook vragen stellen aan ons!

Meer uitleg over slack

Voor diegenen die slack nog niet gebruiken, zorg ervoor dat je een gratis wordpress.org account hebt om te kunnen starten. Met deze linkjes kom je goed beslagen ten ijs:

Waarom zou je bijdragen aan het WordPress project?

Je geeft graag je energie / kennis / tijd aan een Open Source doel omdat je vind dat dat de wereld mooier maakt. Het kan ook zijn dat je een boterham verdient met gebruik van Open Source software. Je leert bovendien wat van anderen en je kunt je passie ergens voor inzetten, of dat nu fotograferen is, copywriten, helpen bij een event of code updaten. En .. je maakt nieuwe vrienden en komt nog eens ergens 🙂

Hoe dragen wij bij aan WordPress?

Ramon draagt al jaren bij aan WordPress. Hij geeft er zelfs presentaties over! Zijn actieve bijdrage aan WordPress zorgt er ook voor dat hij zijn hosting nóg beter kan afstemmen op wat het systeem nodig heeft. Daarnaast testen wij volautomatisch de laatste versies van WordPress en sturen we de resultaten terug naar WordPress.org en dragen we bij met code en documentatie in WordPress Core. Zo krijg je als klant altijd de beste ervaring. Maar, het is natuurlijk ook omdat het oprecht erg leuk is om bij te dragen! Je leert veel nieuwe mensen kennen en deze mensen zijn heel behulpzaam, heel gezellig en heel goed in wat ze doen.

blank
Foto van Ramon terwijl hij aan het bijdragen is met Code en Support op WordCamp Europe 2022 (Porto, foto genomen door vrijwilliger Roy Tanck).

Je kunt ook op heel andere manieren bijdragen

Er is nog een extra optie als je liever meer op jezelf keuzes maakt. Blog over je favoriete plugin en die handige functie die je net hebt ontdekt! Praat erover met vrienden en vergroot het bereik van het WordPress project.
Wat je ook kunt doen is kiezen voor een microsponsor ticket als je naar een WordCamp toe gaat. Je betaalt dan wat extra voor je kaartje en zorgt er zo voor dat de kosten voor het evenement voor anderen niet te hoog worden. Of je kiest ervoor om als vrijwilliger te gaan helpen met de organisatie zelf of juist hands-on ter plekke dingen regelen op de dag(-en) zelf.

Waar vind je de landelijke en internationale WordCamps?

Op https://central.wordcamp.org/schedule/ kun je alle aangekondigde WordCamps vinden. In je eigen WordPress dashboard zie je alle aangekondigde lokale Meetups.

Hoeveel tijd kost bijdragen aan WordPress?

Hoeveel tijd je wilt besteden aan het bijdragen aan WordPress is aan jou natuurlijk. Sommige taken kosten meer tijd dan andere taken. Tegelijkertijd is er ook meer behoefte aan mensen die de wat meer tijdsintensieve taken kunnen en willen oppakken. Code herzien kost meer tijd dan even een foto uploaden uiteraard. Je moet wel begrijpen: dat het vrijwillig is, wil niet zeggen dat het ook vrijblijvend is. Een bepaald commitment hoort erbij, zoals met elke soort vrijwilligerswerk. Bekijk dus goed wat er aan werk ligt en hoeveel tijd jij eraan kwijt wilt zijn, voordat je een commitment doet. Je krijgt er wel eeuwige dankbaarheid en voordelen voor terug! Zoals een gratis contributor-day lunch tijdens WordCamp en onwijs veel handige connecties over de hele wereld!

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen