Life Time Deals: alles wat je moet weten voordat je ze aanschaft.

Inhoudsopgave van: Life Time Deals: alles wat je moet weten voordat je ze aanschaft.

Categorie: Handige tip | Tags: life time deal, LTD

Afgelopen week heb ik een Life Time Deal aangeschaft voor een nieuw betaalsysteem. Waar ik voorheen iedere maand betaalde voor het gebruik, de service en ontwikkeling van een betaalsysteemdienst, heb ik daar nu eenmalig voor betaald met een ‘Life Time Deal’ van Kennis.shop.

Met deze dienst kan ik betaalpagina’s maken, up-sells doen, verbinden met Zapier en andere systemen. Hoeveel dit koste? 150 euro. Als ik nog 20 jaar mijn bedrijf run, dan heb ik dit dus voor een appel en een ei aangekocht. Maar is een Life Time Deal (LTD) altijd een verstandige keuze? Ik neem jullie mee in de wereld van de LTD’s om deze vraag zelf te kunnen beantwoorden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Wat is een LTD?

Life Time Deals, of LTD’s, zijn producten en diensten die je koopt en ‘life time’ kan gebruiken. In plaats van dat je voor een soortgelijk product een X bedrag per X maand betaald, mag je het product nu levenslang gebruiken voor een vast bedrag. Dit kunnen hele mooie deals zijn, maar voordat je het aanschaft is het belangrijk om een aantal dingen goed te beseffen.

Waarom worden LTD’s op de markt gezet?

De bedrijven die een Life Time Deal op de markt zetten, hebben daar natuurlijk een goede reden voor. Als eerste krijgen ze aandacht voor hun product of dienst. Het gaat buzzen onder de potentiële doelgroep, waardoor het product of de dienst meer naamsbekendheid krijgt.

Daarnaast, en dit is misschien wel de belangrijkste reden, komt er op deze manier investeringsgeld binnen voor het product en het bedrijf. Bedrijven en producten die in een vroeg stadium zitten, hebben zich nog niet kunnen bewijzen op de markt. Door Life Time Deals aan te bieden kunnen ze in relatief vlotte tijd veel geld ophalen. Hierbij spreken ze vaak de zogeheten ‘early adapters’ aan die bereid zijn om in een nieuw product te investeren.

Zelf heb ik een keer een LTD van 800 dollar aangeschaft. Wanneer ze zo’n product dus goed in de markt zetten, kan het bedrijf al snel een paar ton ophalen. Daarmee zijn ze voor de volgende periode gedekt om hun producten verder te ontwikkelen.

8 belangrijke overwegingen wanneer je een Life Time Deal aanschaft

Wat betekent ‘levenslang’?

Het woord ‘Life time’ gaat over het product en niet over jouw leven of dat van de ontwikkelaar. Zolang het product actief in de markt ligt, heb jij er toegang toe. Van tevoren weet je dus niet hoelang dat zal zijn. Zeker wanneer het om startups of nieuwe producten gaat, is er kans dat je iets koopt dat na een aantal jaar verdwijnt of anders is dan verwacht.

Heb ik last van FOMO of het Shiny Object Syndrome?

Voordat ik een LTD aanschaf, ga ik eerst een belangrijke vraag na. Spelen FOMO of het Shiny Object Syndrome een rol bij mijn keuze? FOMO betekent ‘fear of missing out’. Hier wordt veel op ingespeeld door marketeers. Het zinnetje: ‘alleen nog deze week!’ komt je vast wel bekend voor. Hiermee willen ze je laten denken dat je er snel bij moet zijn, of dat je anders achter het net vist.

Bij het Shiny Object Syndrome gaat het erom dat iets er zo mooi uit ziet, dat je het eigenlijk niet kan laten liggen. Je krijgt direct het gevoel ‘dat moet ik ook hebben, want dan wordt mijn dienstverlening nog beter of het runnen van mijn bedrijf nog makkelijker’. Zelf probeer ik waaks te zijn en duidelijk voor ogen te houden dat ik niet om deze reden tot aankoop over wil gaan.

Ga ik dit echt gebruiken?

Ook wil ik weten of ik de dienst of het product echt ga gebruiken. Daarvoor ga ik mij concreet voorstellen waarvoor ik het wil gebruiken, welk probleem het eventueel oplost en hoe ik dit ‘probleem’ op dit moment oplos. Het is natuurlijk zonde van je geld als je het uiteindelijk niet gebruikt.

Omdat ik een duidelijke visie heb waar ik naartoe wil met mijn bedrijf, stel ik mij ook voor of ik het product of de dienst over een aantal jaar kan gebruiken. Wanneer ik duidelijk weet waarom en hoe ik dit over een aantal jaar kan gebruiken, dan vind ik het ook goed om de LTD aan te schaffen. Maak dus concreet waarvoor je de LTD gaat gebruiken!

Wie zit erachter?

Heb je besloten dat je ervoor gaat? Op zo’n moment wil ik altijd weten: welk product of bedrijf zit er achter dit product of deze dienst? Wellicht hebben ze al een eerder product in de markt gezet die je kan onderzoeken. Door deze vraag te beantwoorden kan je een beter beeld krijgen over de supportafdeling, hoe de organisatie gerund wordt en of er veel bugs in hun andere software zitten. Je kan bijvoorbeeld onderzoeken hoe anderen praten over het product en wat hun ervaringen zijn. Websites als Pitchground.com en Appsumo.com kunnen hierbij helpen.

Wat levert het op?

Ik bekijk ook altijd wat het mij op de lange termijn oplevert. Wanneer ben je uit de kosten? Hiervoor kan je de dienst of het product bijvoorbeeld vergelijken met een variant waarvoor je maandelijks betaald. Zo heb ik een alternatief aangeschaft voor Zapier. In plaats van rond de 15 euro per maand, heb ik eenmalig de kosten van het Pabbly LTD. Uitgerekend ben ik na twee jaar uit de kosten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Vraag jezelf dus af op welke termijn je er ‘gratis’ gebruik van gaat maken.

Welke integraties zijn er mogelijk?

Het is ook handig om na te gaan welke integraties er mogelijk zijn. Zo heeft Kennis.shop nog niet alle integraties die ik wil, maar ze geven wel aan dat ze naar de feedback van de eerste gebruikers gaan luisteren. Op zo’n moment kies ik ervoor om vertrouwen te hebben in de organisatie en verwacht ik dat ze mijn feedback vroeg of laat zullen gebruiken. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet altijd direct gebeurt.

AVG/GDPR

Als je een software koopt waarbij data wordt opgeslagen is het goed om te kijken of dat volgens de AVG richtlijnen gebeurt. Vooral wanneer het product of de dienst van buiten Europa komt, is het belangrijk om dit te onderzoeken.

Bugs & ontwikkelingen

Houd er rekening mee dat het product vaak nog in ontwikkeling is. Hierdoor kunnen er meer bugs inzitten dan dat je gewend bent bij producten die zich al jaren hebben bewezen. Wanneer je dit ervaart, kan je de ontwikkelaar steunen door ze ruimte en tijd te gunnen om de bugs op te lossen. Benoem gewoon vriendelijk waar je tegenaan loopt, zodat zij dat kunnen oppakken en onthoud: vriendelijkheid wordt vaak ontmoet met vriendelijkheid.

Waar zijn Life Time Deals te vinden?

Wellicht ben je geïnteresseerd geraakt in LTD’s en ben je benieuwd waar je zulke deals kunt vinden. Hiervoor kan je kijken op website van de ontwikkelaar of op websites als Pitchground.com en Appsumo.com. Daarnaast zijn er vaak mooie deals te krijgen tijdens Black Friday.

Kwaliteit voorop!

Zelf schaf ik twee soorten LTD’s aan: diensten die mij helpen met de bedrijfsvoering, zoals Pabbly en Kennis.shop, en diensten voor mijn vakgebied, zoals een malware scanner, cache plug-in, beveiliging en plug-ins voor formulieren.

Niet alles wat ik koop gebruik ik een ‘life time’. Soms kom ik erachter dat een ander product toch betere kwaliteit levert en stap ik weer over op een alternatief met een maandelijkse kosten. Uiteindelijk gaat het mij er niet om, om mijn bedrijf zo goedkoop mogelijk te runnen, maar om kwaliteit te leveren. Kwaliteit staat dus voorop. En als dat op een slimme financiële manier kan, dan zal ik dat natuurlijk niet laten!

Heb jij wel eens een Long Time Deal aangeschaft? Waar let je dan op? Ben je tevreden en wil je ze delen? Laat het mij weten in een reactie!

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen