Inhoudsopgave van: WordPress debugging: zo los je WordPress fouten op
- Wat is WordPress debugging?
- WordPress debuggen: voorkomen is beter dan genezen
- Snel fouten detecteren met WP Debug
- Schakel WordPress Debug Mode in met een plugin
- Bekende WordPress fouten die je wilt debuggen
- -- 1. WordPress verstuurt geen e-mail
- --- π Oplossing van ManagedWPHosting
- -- 2. WordPress White Screen of Death / Witte scherm des doods
- --- π Oplossing van ManagedWPHosting
- -- 3. WordPress toont wijzigingen niet debuggen
- -- 4. Debugging "WordPress Memory is Exhausted"
- -- 5. WordPress debuggen door spam te voorkomen
- --- π Oplossing van ManagedWPHosting
- WordPress debugging: de meeste fouten kun je voorkomen
- π‘ Tip! Probeer onze hosting gratis uit
Categorie: Algemeen | Tags: foutmelding, oplossingen
In de perfecte wereld werkt je WordPress website altijd. Per plugin die je installeert, neemt de kans op fouten echter toe. Met deze tips debug je WordPress en los je kritieke code-problemen op.
WordPress is een open source CMS. Dat levert veel voordelen op, want iedereen kan eraan bijdragen. Maar dit brengt ook risico's met zich mee.Perfecte code bestaat niet, en fouten vermijden is nog lastiger als je met miljoenen mensen wereldwijd aan een CMS werkt.
Door conflicterende code kunnen er altijd bugs ontstaan of plugins crashen. Loopt je WordPress website vast of zitten er (onbewust) fouten in de code van je site? Ontdek dan in dit artikel hoe je WordPress kunt debuggen.
Wat is WordPress debugging?
Debuggen is een term uit de IT-wereld. Hij wordt gebruikt voor het identificeren en verwijderen van bugs of fouten code van apps en sites. De laatste stap bij het debuggen is het testen van de gecorrigeerde code. Zo weet je als programmeur zeker dat het probleem zich niet meer voordoet.
Bij WordPress debugging kijk je specifiek naar problemen bij WordPress-sites.
WordPress debuggen: voorkomen is beter dan genezen
De broncode van het 'kale CMS' WordPress is schoon. Maar voeg je veel plugins toe, dan kunnen er conflicten ontstaan. Ze werken bijvoorbeeld niet goed samen, of de database krijgt verkeerde signalen waardoor je site het niet meer doet.
Problemen aan je WordPress-site wil je uiteraard zo snel mogelijk 'debuggen'. Maar het is nog beter om ze te voorkomen. Beperk daarom het aantal plugins dat je installeert, en kies alleen software van betrouwbare programmeurs. Daarmee vermijd je veel problemen.
Snel fouten detecteren met WP Debug
Geeft je WordPress website een foutmelding? Dan is de reden vaak niet direct duidelijk. Je kunt dan plugins en thema's een voor een uit- en aanzetten, om de boosdoener te achterhalen. Maar dat kost veel tijd. Een alternatief is de WP Debug Mode.
WordPress is gemaakt in de programmeertaal PHP. Activeer je de WP Debug Mode op je site, dan zie je alle PHP-fouten en waarschuwingen op de live versie van je site. De foutmeldingen en waarschuwingen zien bezoekers ook. Schakel deze modus daarom alleen in als echt een probleem is. Of haal je site korte tijd offline, om het probleem achter de schermen op te lossen.
Schakel WordPress Debug Mode in met een plugin
Je schakelt de WordPress Debug Mode in, door een stukje code aan te passen. Dit luistert nauw en een tikfout kan grote gevolgen hebben.
Heb je geen ervaring met het aanpassen van code? Installeer dan de plugin WP Debugging. Die past de code in een paar klikken voor je aan. De plugin slaat alle fouten en waarschuwingen op in een log-file, die je daarna kunt bestuderen. Ben je wel bekend met code, dan kun je deze handmatig aanpassen in het bestand wp-config.php. Hoe je dat precies doet, zie je in deze video. Vergeet niet na het debuggen de debug mode uit te zetten en eventuele log bestanden in wp-content te verwijderen.
Bekende WordPress fouten die je wilt debuggen
Je weet nu wat WordPress debugging is en hoe je ontdekt of je site (ongemerkt) code-fouten produceert. Maar wat zijn nu veelvoorkomende fouten die je wilt debuggen? We zetten ze op een rij.
1. WordPress verstuurt geen e-mail
Wil je mails versturen via je WordPress-site, dan gaat dat niet altijd goed. Komen de berichten niet aan, dan is dat meestal omdat de hostingserver niet correct is geconfigureerd. Standaard maakt WordPress gebruik van een ingebouwde PHP mail-functie. Dat is niet de beste optie en mails komen snel in de spamfolder van ontvangers terecht. Verstuur mails daarom altijd via SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) met SPF-records.
SMTP gebruikt authenticatie en dit leidt tot hogere bezorgpercentages. Met een SPF-record omschrijf je welke servers e-mail mogen verzenden. De ontvangende server kan op basis van deze gegevens besluiten om de mail wel of niet door te laten.
Je kunt SMTP in WordPress implementeren met een plugin als Mail SMTP. De plugin stel je eenvoudig in en je kunt hem ook gebruiken met betrouwbare SMTP-providers als Sendinblue, Gmail, Office 365, Amazon SES en anderen.
π Oplossing van ManagedWPHosting
ManagedWPHosting maakt gebruik van SPF om e-mails te valideren en spam tegen te gaan. SPF-instellingen configureren is ingewikkeld, daarom doen we dit bij ManagedWPHosting standaard voor je. Gratis en correct.
2. WordPress White Screen of Death / Witte scherm des doods
Vertoonde je website wel eens een wit scherm? Dan kreeg je te maken met de White Screen of Death. Zowel PHP fouten als database-fouten kunnen leiden tot deze klassieke WordPress-error. Schiet niet in de stress als je het witte scherm ziet. Je kunt het namelijk vrij eenvoudig oplossen.
Mogelijk veroorzaakt een plugin compatibiliteitsproblemen. Hij werkt niet goed samen met de overige software. Kun je wel bij de backend van je site? Schakel je plugins dan stuk voor stuk uit, tot je de boosdoener hebt gevonden.
Krijg je geen toegang tot de administrator-omgeving? Log dan in op de server van je site, via SSH of FTP. Navigeer naar de map wp-content/plugins en hernoem deze naar plugins_old. Dit deactiveert alle plugins. Als het goed is kun je nu weer inloggen op de backend.
π‘ Tip In deze uitgebreide blogpost ontdek je meer oplossingen voor de White Screen of Death.
π Oplossing van ManagedWPHosting
ManagedWPHosting maakt dagelijks een backup van je website. Treedt er een ernstige fout op die je zelf niet kunt herstellen? Dan zetten we de laatste versie van je site eenvoudig voor je terug.
3. WordPress toont wijzigingen niet debuggen
Soms verander je dingen aan je website en zie je ze niet in de browser. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Allereerst is het verstandig om je je browsercache te wissen. Een browser slaat stukjes website op, om ze de volgende keer sneller te kunnen laden. Wis je de browser-cache en laad je de pagina opnieuw, dan zie je de wijzigingen waarschijnlijk wel.
Soms ontstaat de fout ook door de caching plugin van je WordPress-site. In dat geval kun je de cache van de plugin verwijderen. Hoe je dit doet, verschilt per plugin. Laad je de pagina daarna opnieuw in browser, dan is het probleem meestal verholpen.
π Tip van ManagedWPHosting
Geef nieuwe bestanden echt nieuwe namen, in plaats van de oude te overschrijven. Dan verklein je de kans dat een browser ze uit de cache probeert te halen.
4. Debugging "WordPress Memory is Exhausted"
Soms geeft WordPress de melding WordPress Memory is Exhausted. Dit is vaak te wijten aan een script of WordPress plugin die meer geheugen nodig heeft, dan beschikbaar is.
Je kunt dit geheugenprobleem eenvoudig oplossen door de geheugenlimiet van PHP in WordPress te verhogen. Dit doe je door een wijziging aan te brengen in het bestand wp-config.php. Hoe je dat precies doet, zie je in deze duidelijke video. Sla je wijzigingen op en upload het bestand terug naar je server. Als het goed is krijg je de foutmelding nu nooit meer.
Meer weten over PHP geheugen? In het blog βMet meer PHP geheugen wordt mijn WordPress site sneller! Toch?β gaan we hier dieper op in.
π Tip van ManagedWPHosting
"Ik heb meer PHP geheugen nodig, want mijn site is traag". Deze opmerking maken onze klanten regelmatig. Maar klopt het wel en hoe zit het nu echt? Ontdek het in:
π Met meer PHP geheugen wordt mijn WordPress site sneller! Toch?
5. WordPress debuggen door spam te voorkomen
Veel WordPress-fouten zijn een gevolg van spam. Ongewenste bots en kwaadwillende gebruikers kunnen de code van je website manipuleren of gevoelige informatie stelen. Deze bezoekers wil je weren. Bezoekers weren kan door middel van 'blacklisting'. Met deze techniek verbied je specifieke IP's toegang tot je site of bepaalde functies. Zo kun je bijvoorbeeld spammers uitsluiten van reageren.
Er bestaan plugins voor WordPress, waarmee je je website uitgebreid kunt beschermen. Hiervoor moet je echter betalen en het is lastig om ze correct in te stellen. Een goede hoster houdt spammers al bij de voordeur tegen. Daardoor heb je deze plugins vaak niet nodig en draait je website altijd snel en veilig.
π Oplossing van ManagedWPHosting
Bij ManagedWPHosting filteren we op basis van zoektermen en IP-adressen. Daarmee houden we de meeste spam tegen. Ook installeren we standaard akismet als anti-spam software op je site.
WordPress debugging: de meeste fouten kun je voorkomen
In de basis is WordPress een veilig en snel CMS. Voeg je plugins en themaβs toe, dan kunnen er altijd problemen ontstaan. Software werkt niet goed samen of de database geeft fouten. Dit kan er zelfs toe leiden dat je site het niet meer doet.
Kies je voor een professionele hoster en betrouwbare software, dan verklein je de kans op fouten enorm. Je hoeft WordPress niet te debuggen en je site draait soepel en snel. En gaat het toch ooit mis? Los de fouten dan op, met de tips uit dit artikel. Succes!
π‘ Tip! Probeer onze hosting gratis uit
Laat je jouw website(s) hosten bij ManagedWPHosting, dan ben je verzekerd van de volgende voordelen:
- – Nederlandse servers, volledig in eigen beheer
- – 6 maanden back-up
- – Gratis certificaat
En nog veel meer. Wil je onze WordPress-hosting gratis uitproberen? Vraag dan eenvoudig een demo aan
Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!