Hoe fix je WordPress White Screen of Death / Fatal Error?

Inhoudsopgave van: Hoe fix je WordPress White Screen of Death / Fatal Error?

Categorie: Algemeen | Tags: fatal, foutmelding, wit, witte pagina

Toont je WordPress website opeens witte pagina’s? Dan heb je te maken met het white screen of death. Belangrijker is hoe je het oplost. Ontdek het snel. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

WordPress White Screen of Death

Toont jouw WordPress website uit het niets witte pagina’s? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met het White Screen of Death. Het WordPress White Screen of Death is één van de meest voorkomende fouten in WordPress websites. Op het moment dat het WordPress white screen optreedt, dan toont het CMS alleen maar lege, witte pagina’s op je site. Dit kan zowel op pagina’s die bezoekers zien als op de beheeromgeving zijn. Het kan best lastig zijn om het probleem WordPress White Screen of Death op te lossen. Het CMS toont namelijk geen duidelijke foutmelding. Bovendien doet de WordPress wit scherm fout zich soms alleen voor op gedeeltes van je site.

Wat veroorzaakt het white screen in WordPress?

Toont WordPress witte pagina’s op je site, dan kunnen daar verschillende onderliggende redenen voor zijn. Vaak is het één van de onderstaande drie dingen:

De eerste twee fouten zijn het meest voorkomend en zijn meestal het gevolg van onvoldoende geheugen voor een script. Het script reageert daardoor niet meer of de server stopt met laden. Omdat er niet echt sprake is van een duidelijke fout, toont WordPress een wit time-out-scherm.

White Screen of Death oplossen? Zo doe je dat!

Je weet nu waardoor er soms een wit scherm in WordPress ontstaat. Belangrijker is echter hoe je zo’n WordPress wit scherm voorkomt. Volg onderstaande stappen, los het probleem met het WordPress White Screen of Death op en je site werkt weer als vanouds.

1. Schakel de plug-ins in WordPress uit

Meestal is een plug-in verantwoordelijk voor een white screen op je site van WordPress. De oplossing is snel en eenvoudig: schakel je plug-ins stuk voor stuk uit tot je de boosdoener hebt gevonden! Kan je na de error nog wel inloggen op de admin-omgeving van je site? Doe dan het volgende:

– Navigeer naar plus-ins vanuit het dashboard;
– Selecteer alle plug-ins;
– Klik op ‘Deactiveren’ in het Bulk Actions dropdown menu;
– Controleer je site in de browser.

Werkt WordPress weer normaal? Dan weer je dat het probleem in één van de plug-ins zit. Nu wil je natuurlijk weten welke plug-in er verantwoordelijk is voor het WordPress White Screen of Death. Activeer steeds een plug-in en kijk of je site blijft werken. Treedt de fout plotseling weer op? Dan heb je de schuldige te pakken. Mogelijk is de plug-in beschadigd door een mislukte update. In dat geval kan je hem het beste de-installeren en opnieuw installeren. De kans is groot dat je site vervolgens weer correct werkt.

2. Schakel via FTP plugin uit

De bovenstaande stap 1 werkt vaak om het White Screen of Death op te lossen, maar niet altijd. In sommige gevallen wordt het White Screen of Death van WordPress namelijk ook in de administrator omgeving getoond. In dat geval kan je plug-ins niet op de normale manier uitschakelen. Gelukkig is er een oplossing. Afhankelijk van je hostingprovider kan je namelijk ook via SSH of FTP bij de plug-ins op je site komen. Voor het gemak noemen we het hier allemaal FTP. Hiervoor heb je de inloggegevens van je provider en een FTP-programma als Filezilla nodig.

Installeer Filezilla, geef de URL van de server en je gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op ‘Connect’. In het rechtervenster zie je nu mappen en bestanden op de server staan. Navigeer nu naar de map ‘wp-content’ en vervolgens plug-ins. Geef de map tijdelijk een andere naam, bijvoorbeeld ‘plug-ins-oud’. WordPress deactiveert dan de plug-ins. Controleer vervolgens in je browser of de site het weer doet. Zit het probleem inderdaad in een plug-in? Hernoem de map in Filezila dan weer naar ‘plug-ins’ en herhaal de procedure voor de mapnamen van individuele plug-ins, net zolang tot je de boosdoener hebt uitgeschakeld.

Screenshot uit Filezilla. Onder public_html > wp-content > plugins vind je geïnstalleerde plugins.

Als het goed is kan je nu weer gewoon inloggen op je site. Installeer de corrupte plug-in of zoek een alternatief. Werkt je site weer goed, dan kan je de map met daarin de kapotte plug-in eventueel via FTP verwijderen.

3. Schakel over op een ander WordPress theme

Een WordPress thema kan ook verantwoordelijk zijn voor het White Screen of Death in WordPress. Soms gaat er bijvoorbeeld iets mis tijdens een update. Je kunt er eenvoudig achter komen of dit ook daadwerkelijk de oorzaak is van het White Screen of Death door naar de backend van je website te gaan en een ander thema te selecteren. Denk aan het standaardsjabloon Twenty Twenty. Laad daarna je site in de browser opnieuw en kijk of alles weer werkt.

Kun je door de fout niet in je administrator omgeving komen? Navigeer dan via FTP naar de map ‘wp-content/themes’ en geef deze (tijdelijk) een andere naam. Bijvoorbeeld ‘themes-oud’. Controleer nu in je browser of het probleem inderdaad in je thema zat.

4. Verwijder je WordPress plugin cache

Met een caching plug-in werkt je WordPress website sneller. Maar soms leidt het ook tot problemen. Zie je nog steeds een WordPress white screen na het testen van je plug-ins en thema? Leeg dan de cache van je website. Navigeer naar het overzichtscherm van je caching plug-in. Vaak zie je daar direct een knop ‘Empty Cache’. Probeer de verschillende opties en controleer tussendoor je website. De kans is groot dat hij weer gewoon werkt.

5. Schakel Debug modus in en ontdek WordPress fouten

Bestaat het probleem nog steeds, controleer dan het debug log-bestand via FTP. Het is het meest eenvoudig om dit via FTP en het programma Notepad++ te doen. Navigeer in Filezilla naar de root van je website. Hierin staat het bestand ‘wp-config.php’. Sleep het naar je harde schijf (linkervenster in Filezilla) en open het vervolgens in Notepad++.

Zoek in ‘config.php’ naar de volgende regel:

define( 'WP_DEBUG', false );

De waarde ‘false’ geeft aan dat bezoekers geen foutmeldingen mogen zien op de site. Verander deze daarom tijdelijk in true, zodat je wel precies kunt zien wat er misgaat:

define( 'WP_DEBUG', true );

Sla het bestand vervolgens onder de naam ‘wp.config.php’ op. Doe dit bij voorkeur op een andere locatie op je harde schijf, zodat het originele bestand onaangetast blijft. Mocht er wat fout gaan, kan je dat altijd nog terugzetten. Upload als laatste het aangepaste bestand via Filezilla naar de server en overschrijf het origineel. Als het goed is zie je na de aanpassing foutmeldingen of waarschuwingen op het witte scherm. Deze helpen je bij het achterhalen van het probleem. Lees ook bij WordPress.org: Editing wp-config.php.

6. Controleer WordPress op mislukte auto-updates

Soms gaat er in WordPress iets mis bij het updaten van plug-ins. Bijvoorbeeld omdat de server een onverwachte time-out heeft. Ook dit kan weer leiden tot een wit scherm in WordPress. Ging het updaten van WordPress verkeerd en zie je slechts het White Screen of Death op je site? Navigeer dan via FTP naar de hoofdmap (rot) van je site en kijk of daar het bestand ‘.maintenance’ staat. Verwijder het bestand en laad je site opnieuw. Mogelijk moet je daarna de update wel opnieuw uitvoeren.

7. Verhoog de geheugenlimiet van WordPress

Blijft het probleem bestaan, dan kan er ook sprake zijn van te weinig geheugen. In dat geval kun je de geheugenlimiet verhogen via het bestand ‘wp-config.php’. Open ‘wp-config.php’ in Nordpad++ en voeg de volgende code toe:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '64M' );

Werkt dit niet, dan kan je de geheugenlimiet ook verhogen via het bestand ‘.htaccess’ of ‘php.ini’. Weer echter wel wat je doet, want je kunt je site eenvoudig beschadigen. Laat het daarom bij voorkeur door een specialist, zoals je hosting provider, doen. Niet bij iedere provider mag en kan je zelf het geheugen vergroten. Soms is daarvoor een ander pakket nodig. Bij Managed WP Hosting is de standaardlimiet al riant met 256 MB bij het kleinste pakket!

Wat doe je als niets het White Screen of Death verhelpt?

Heb je alle mogelijkheden geprobeerd om het White Screen of Death te verhelpen en heb je desondanks nog steeds met het WordPress white screen te maken? Neem dan contact op met je hostingprovider. In het uiterste geval kunnen zij een recente back-up van je website terugzetten op de server.

Een goede hostingprovider maakt dagelijks back-ups

WordPress is een enorm stabiel CMS. Maar hoe meer plug-ins je toevoegt, hoe groter de kans op time-outs, databasefouten en dus een WordPress White Screen of Death. Houd je site daarom zo kaal mogelijk en voeg niet eindeloos uitbreidingen toe. Dan is de kans op een wit scherm in WordPress minimaal. Daarnaast raden we aan om je site te laten hosten door een betrouwbare provider. Kies bij voorkeur een partij die veel ervaring heeft met WordPress en dagelijks back-ups maakt. Krijg je plotseling onverklaarbare foutmeldingen, krijg je te maken met een White Screen of Death of wordt jouw site zelfs gehackt? Dan staat in no-time een recente back-up voor je klaar. Managed WP Hosting is zon hostingpartij die je graag verder helpt. Vragen? Neem gerust contact op!

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen