Zo kies je de beste domeinnaam voor je website

Inhoudsopgave van: Zo kies je de beste domeinnaam voor je website

Categorie: Handige tip | Tags: domein, domeinen, domeinnaam, keuze, redirect

Een goede domeinnaam kiezen is essentieel voor online succes. Later wijzigen is onhandig en het kan je reputatie en Google-rankings schaden. Zo kies je de beste domeinnaam. 

NU.nl, Bol.com en dakkapel.nl. Het zijn 3 voorbeelden van ijzersterke en overduidelijke domeinnamen. Een goed gekozen domeinnaam onthoud je zo en weet precies wat je er kunt doen. 

Begin je een nieuwe website? Dan wil je meteen de beste domeinnaam kiezen. Want doe je dat niet, dan heeft dat mogelijk flinke nadelen. Zoals:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Constateer je later dat je domeinnaam niet werkt en wil je hem wijzigen? Dan is dat een hoop gedoe en moet je naam opnieuw vestigen. Bovendien bestaat de kans dat je wegzakt bij de zoekresultaten. Kies daarom meteen een goede domeinnaam en bouw vanaf de eerste dag aan een krachtige site. 

Ontdek in dit artikel hoe je de beste domeinnaam kiest.  

Lees ook: Nieuwe website? Stel altijd redirects in! 

Zo kies je de beste domeinnaam voor je WordPress website 

“En de beste domeinnaam voor je nieuwe website is…. “ Helaas kunnen we dat zo niet zeggen, want dat hangt van verschillende zaken af. We kunnen je wel laten zien hoe je de beste domeinnaam kiest. Dit doen we aan de hand van een handig stappenplan.

Wel een waarschuwing vooraf. De stappen zijn niet heilig en creatief zijn mag. Heb je een gek woord dat echt bij je past? Dan verbiedt niemand je deze domeinnaam vast te leggen. Maar lees het stappenplan wel goed door en voorkom dat je later spijt krijgt.   

1. Gebruik de juiste TLD (.nl, .nu, .net)

TLD is een afkorting voor Top Level Domain. Het is het laatste stukje van je domeinnaam, bijvoorbeeld jouwsite.nl. Met een TLD maak je zoekmachines duidelijk op welke gebied je je richt.

Internationaal en commercieel is .com gangbaar. Richt je je op Amerika en omringende landen, dan is het ook slim om te kiezen voor een .com domein.  

Kies voor de Nederlandse markt een domeinnaam die eindigt op .nl. Zijn alle beoogde domeinnamen die eindigen op .nl bezet, dan zijn er alternatieven als .nu, .info en .amsterdam.

Ziet een zoekmachine twee vrijwel identieke pagina’s waarbij de een eindigt op .nl en de ander op .info? Dan verschijnt de .nl-variant in de regel hoger bij de zoekresultaten. De content richt zich specifiek op Nederland. 

2. Kies een herkenbare domeinnaam 

Wil je hoger scoren in Google, dan is het handig als er een zoekterm in je domeinnaam staat. Een creatieve en makkelijk te onthouden domeinnaam is vaak beter.

Met www.beste-rode-sneakers-kopen.nl ben je misschien duidelijk. Maar zeg nou zelf, wil je je zo online profileren? 

Je domeinnaam is wat mensen direct online zien. Het bepaalt hoe ze je bedrijf vinden, onthouden en delen. Probeer je daarom vooral te onderscheiden en maak het concreet en herkenbaar.  

Een voorbeeld. Wat is het verschil tussen:

Ze zijn vrijwel hetzelfde en blijven je niet bij. Zoek dan liever verder en kies een domeinnaam die je wel makkelijk onthoudt. Of voeg een overdrijving toe, zoals sloopgigant.nl of schoenenreus.nl. 

Let op. Bij een fantasienaam weten mensen niet meteen wie je bent en wat je doet. Je moet meer tijd, geld en moeite steken in branding. 

fonQ is een fantasienaam. Door een uitgebreide reclamecampagne onthoud je hem toch makkelijk.

3. Houd je domeinnaam kort 

Korte domeinnamen zijn doorgaan beter dan lange. Je onthoudt ze makkelijker. De gemiddelde lengte van domeinnamen is zo’n 12 tekens, blijkt uit een Amerikaanse steekproef. Korter mag, maar langer liever niet. 

Streef naar een domeinnaam tussen de 6-14 tekens. Zijn alle mooie en korte domeinnamen al bezet? Onderzoek dan de mogelijkheden van een fantasienaam, of laat je inspireren door domeinnamen in andere branches. 

Ohra.nl is de domeinnaam van een bekende verzekeraar.  Misschien kun je ook iets herkenbaars bedenken met slechts 4 letters? 

Tip. Zoek op knowem.com met je gewenste domeinnaam. De site controleert 500 sociale netwerken op het gebruik van de naam. 

4. Zorg dat je je domeinnaam makkelijk kunt spellen

“Let op, busschaertparket schrijf je met sch en ae.” Ken je dit soort reclamespotjes? Eenmaal achter je laptop ben je het al lang weer vergeten en ga je misschien wel naar gamma.nl. Dat onthoud je tenminste. 

Houd bij het kiezen van een domeinnaam rekening met de spelling. Je wilt voorkomen dat mensen spelfouten maken of bij een makkelijk te spellen naamgenoot terecht komen. 

Moet je uitleggen hoe je je domeinnaam spelt? Dan is hij te ingewikkeld. Zo simpel is het. 

5. Vermijd cijfers en koppeltekens

Een goede domeinnaam spel je eenvoudig en spreek je makkelijk uit. Gebruik daarom bij voorkeur geen lees- en koppeltekens. 

Een domeinnaam als beste-ebooks.nl ziet er op papier wel goed uit. Maar zonder koppelteken leest het gek: besteebooks.nl. En de meeste mensen  vergeten het streepje. 

Cijfers kun je wel gebruiken in een domeinnaam. Dat gebeurt vaak als de gewenste naam al bezet is. Vaak krijg je dan zoiets als parketvloeren24.nl of vouwwagens365.nl. Het kan, maar echt mooi is het niet. Kies daarom bij voorkeur voor letters. 

Tip. Leg altijd alle varianten van je domeinnaam vast en stuur ze met een 301-redirect naar de hoofdversie. Dan komt iedereen altijd op de juiste pagina terecht. Bij ManagedWPHosting stellen we redirects gratis voor je in

6. Houd rekening met toekomstige activiteiten

Wat doe je nu en wat doe je over 5 jaar? Het is nog ver weg, maar probeer toch in de toekomst te kijken als je een domeinnaam vastlegt. Misschien zijn je werkzaamheden dan wel veel uitgebreider dan wat je nu doet. En dekt de gekozen domeinnaam de lading totaal niet meer. 

Ben je nu tekstschrijver en heb je ambities als marketeer? Dan is het niet handig als je domeinnaam tekstschrijvertiel.nl is. Of je verkoopt vouwwagens en wilt op termijn ook campers en caravans aanbieden. Dan is vouwwagenconcurrent.nl geen handige domeinnaam. 

Rebranden kan altijd en soms ontkom je er niet aan. Maar meteen goed doen is altijd beter en bespaart je een hoop gedoe.  

"Moet je uitleggen hoe je je domeinnaam spelt? Dan is hij te ingewikkeld."

7. Controleer of merknaam niet geregistreerd is

Bedrijven kunnen merk- en productnamen registreren. Dan mogen anderen ze niet gebruiken. Je herkent vastgelegde namen vaak aan het symbool ®,™ of ©. 

Leg je een domeinnaam vast, dan moet je zelf controleren of er sprake is van een geregistreerde naam. Doe je dit niet, dan kan dit vervelende situaties opleveren. 

Stel, je legt de domeinnaam googletips.nl vast en je blogt er flink op los. Waarschijnlijk blijf je lang onder de radar, maar uiteindelijk klopt Google bij je aan. De bedrijfsnaam is geregistreerd en je site zorgt voor verwarring. Je moet een nieuwe naam domeinnaam kiezen en alles aanpassen. 

Let op. Soms is het verwarrend wat wel en niet mag. Op de naam WordPress zit copyright, dus wordpress.nl mag je niet registreren om er je site op te zetten. Wp.nl weer wel, want dat zijn op zichzelf staande letters. Wordpress.nl mag je wel vastleggen om hem te redirecten naar wp.nl. En wp.nl/wordpress mag altijd, want dan is het slechts een onderdeel van de URL.

Tip. Online vind je verschillende Domain Name Generators. Ze werken min of meer hetzelfde: je vult een paar steekwoorden in en de Generator geeft suggesties voor een domeinnaam. Zo’n 95% is irrelevant, maar er zit altijd wel iets bij waar je verder mee kunt. 

Domeinnaam vastleggen, zo doe je dat

Als je een website wilt lanceren heb je een domeinnaam nodig. Die moet je kopen en registreren.

Een domein is het internetadres van je website. Een domein moet uniek zijn en je mag zoals we net al schreven het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schaden. Via SIDN.nl (de beheerders van de .nl TLD) zie je snel of een naam nog beschikbaar is. 

De domeinnaam registreer je uiteindelijk bij een registrar, bijvoorbeeld een hostingprovider. Zij leggen de domeinnaam voor je vast bij de partij die de domeinnamen beheert.

Wil je alleen een domeinnaam vastleggen, dan kan dat. Dit hoeft niet bij dezelfde partij te zijn die je website host. Dat is in de praktijk alleen wel makkelijker. 

Bij ManagedWPHosting leg je eenvoudig een domeinnaam vast en kies je een bijpassend hostingpakket. 

Regel binnen 5 minuten je domeinnaam en hosting

We verhuizen je huidige website gratis 

Domeinnaam kiezen en SEO, waar moet je op letten? 

Een goede domeinnaam vergroot je zichtbaarheid op internet. Daar zijn een paar redenen voor. 

Staat er een zoekterm in je domeinnaam, dan snapt Google meteen waar je site over gaat. 

Bij links beoordelen zoekmachines onder andere de gelinkte tekst. Lees meer of klik hier zegt ze niet zoveel. Een URL met een zoekterm erin is meteen duidelijk: bekijk de collectie op vouwwagengigant.nl.

Wijzig je domeinnaam van je site, dan geven links een 404-fout. Op je eigen site kun je dit aanpassen, maar als anderen naar je verwijzen is dit lastiger. Met redirects kun je veel ondervangen, maar het is gedoe en kost je tijd. 

Let hierop als je een domeinnaam wilt overnemen

Heeft iemand je gewenste domeinnaam vastgelegd en doet hij of zij er niets mee? Benader de ander dan en vraag of je hem kunt overnemen. Je kunt altijd een voorstel doen en voor het juiste bedrag is veel mogelijk. 

Soms loont het om een bestaande site met content over te nemen. Websites bouwen autoriteit op en bij een nieuwe site begin je op 0. Bij een bestaande site met een goede domeinnaam begin je met voorsprong. Helemaal als de site al bezoekers heeft en externe links aantrekt. Een site kopen kan o.a. bij sitedeals.nl. 

Moet een domeinnaam mijn bedrijfsnaam bevatten?

Alleen als jij dat wilt. Je domeinnaam kan los staan van je bedrijfsnaam. Zo is Fonq.nl een onderdeel van Wehkamp.

Onderneem je lokaal en kent iedereen je van je bedrijfsnaam? Dan is het wel slim dat deze in je domeinnaam staat. Dan vinden lokale klanten je sneller. 

Zoektermen in mijn domeinnaam, doen of niet?  

Google roept al jaren dat ‘exact match domains’ (zoals babyslofjes.nl) niet automatisch hoger scoren bij de zoekresultaten. In de praktijk zie je dat dit vaak wel het geval. Een site met een zoekterm in de domeinnaam is al snel relevant. Gebruikers klikken waarschijnlijk ook eerder door. Je biedt wat ze zoeken. 

Lukt het om een goede zoekterm in je domeinnaam te verwerken, en klinkt hij ook nog eens lekker? Dan zouden wij het doen. 

Ik heb een domeinnaam en hosting geregeld. Wat is de volgende stap? 

Met de tips, tools en suggesties in dit artikel kies je doelgericht een goede domeinnaam. Zorg dat hij duidelijk, pakkend en niet te lang is. En kies bewust tussen zoektermen en fantasiewoorden. Een goede domeinnaam gebruik je over 20 jaar misschien nog. Doe het daarom meteen  goed.  

Met de keuze voor de domeinnaam ben je er nog niet. De volgende stap is het regelen van een hostingpakket. Je website moet tenslotte ook ergens staan. Hoe je het beste hostingpakket kiest, lees je in een volgende blogpost.


Regel nu je domeinnaam en hosting

Het kost je slechts 5 minuten

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen