Inhoudsopgave van: Zo kies je de beste domeinnaam voor je website
- Zo kan je een goede domeinnaam voor je WordPress website kiezen
- 1. Gebruik de juiste TLD (.nl, .nu, .net)
- 2. Kies een herkenbare domeinnaam
- 3. Houd je domeinnaam kort
- 4. Zorg dat je je domeinnaam makkelijk kunt spellen
- 5. Vermijd cijfers en koppeltekens
- 6. Houd rekening met toekomstige activiteiten
- 7. Controleer of merknaam niet geregistreerd is
- Domeinnaam vastleggen, zo doe je dat
- Een goede domeinnaam kiezen en SEO: waar moet je op letten?
- Een domeinnaam overnemen? Dan moet je hier op letten!
- -- Moet een goede domeinnaam mijn bedrijfsnaam bevatten?
- -- Website naam bedenken: moeten er zoektermen in mijn domeinnaam?
- Ik heb een domeinnaam en hosting geregeld. Wat is de volgende stap?
Categorie: Handige tip | Tags: domein, domeinen, domeinnaam, keuze, redirect
Een goede domeinnaam bedenken: hoe doe je dat?
Een goede domeinnaam kiezen is essentieel voor online succes. Het is onhandig om je domeinnaam later te wijzigen. Het kan je niet alleen ten koste gaan van je reputatie, maar het kan ook nog eens je Google-rankings schaden. Maar een goede website naam bedenken, hoe gaat dat dan precies in z’n werk? In deze tekst geven we je een aantal handige tips om een domeinnaam te verzinnen, zodat jij straks precies weet welke domeinnaam je wilt kiezen.
Profiteer van bruikbare tips voor een goede domeinnaam
NU.nl, Bol.com en dakkapel.nl. Het zijn drie voorbeelden van ijzersterke en overduidelijke domeinnamen. Door een goede naam voor je website te bedenken, kan je deze eenvoudig onthouden en weet je precies wat je op de betreffende website kunt doen. Als je een nieuwe website begint, weet je dus dat je een goede domeinnaam moet kiezen. Want doe je dat niet, dan heeft dat mogelijk flinke nadelen. Google snapt bijvoorbeeld niet wat je doet, potentiële bezoekers onthouden je niet of mensen spellen je domeinnaam verkeerd.
Constateer je later dat je domeinnaam niet werkt en wil je een nieuwe domeinnaam verzinnen? Dat is dat een hoop gedoe en moet je de naam opnieuw vestigen. Bovendien bestaat de kans dat je wegzakt bij de zoekresultaten. Het is om die reden van groot belang om direct vanaf het begin een goede website naam te verzinnen, zodat je vanaf de eerste dag aan een krachtige site kunt bouwen. Daarom geven we je graag een aantal bruikbare tips, zodat jij na het lezen weet hoe je een goede domeinnaam kiest.
Lees ook: Nieuwe website? Stel altijd redirects in!
Zo kan je een goede domeinnaam voor je WordPress website kiezen
Om een goede domeinnaam te kiezen, moet je met verschillende factoren rekening houden. Daarom laten we je graag aan de hand van een stappenplan zien hoe je een goede domeinnaam kunt kiezen. Wel een waarschuwing vooraf: de stappen zijn niet heilig en creatief zijn mag dan ook zeker. Heb je een gek woord dat echt bij je past? Dan kan niemand je verbieden om deze domeinnaam vast te leggen. Lees het stappenplan voor het verzinnen van een goede website naam echter goed door en voorkom dat je later spijt krijgt.
1. Gebruik de juiste TLD (.nl, .nu, .net)
TLD is een afkorting voor Top Level Domain. Het is het laatste stukje van je domeinnaam, bijvoorbeeld jouwsite.nl. Met een TLD maak je zoekmachines duidelijk op welk gebied je jouw website richt. Wil je een website naam bedenken die internationaal en commercieel is? Of richt je jezelf op Amerika en omringende landen? Dan is in beide gevallen ‘.com’ een gangbare keuze. Als je kiest voor de Nederlandse markt, dan is het goed om een domeinnaam te verzinnen die eindigt op ‘.nl’. Zijn alle beoogde domeinnamen die eindigen op ‘.nl’ bezet? Dan zijn er met bijvoorbeeld ‘.nu’, ‘.info’ en ‘.amsterdam’ nog voldoende alternatieven.
Ziet een zoekmachine twee vrijwel identieke pagina waarbij de één eindigt op ‘.nl’ en de ander op ‘.info’? Dan verschijnt de ‘.nl’-variant in de regel hoger bij de zoekresultaten. De content richt zich specifiek op Nederland.
2. Kies een herkenbare domeinnaam
Wil je hoger scoren in Google? Dan is het handig om een domeinnaam te kiezen met een zoekterm erin. Een creatieve en makkelijk te onthouden domeinnaam is vaak beter. Met ‘www.beste-rode-sneakers-kopen.nl’ ben je misschien duidelijk. Maar zeg nou zelf: wil je jezelf op deze manier online profileren? Je domeinnaam is wat mensen direct online zien. Het bepaalt hoe ze je bedrijf vinden, onthouden en delen. Probeer je daarom vooral te onderscheiden en maak het concreet en herkenbaar.
Een voorbeeld. Wat is het verschil tussen:
- Besteverzekeringen.nl;
- Verzekeringen24.nl;
- Verzekeringen.net?
Ze zijn vrijwel hetzelfde en blijven je niet bij. Zoek dan liever verder, zodat je een naam voor je website kunt bedenken die je wel makkelijk kunt onthouden. Een veelvoorkomende, slimme optie is om een overdrijving toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan sloopgigant.nl of schoenenreus.nl.
3. Houd je domeinnaam kort
Korte domeinnamen zijn doorgaans beter dan lange domeinnamen. Je kunt ze dan ook makkelijker onthouden. De gemiddelde lengte van domeinnamen is zo’n twaalf tekens, zo blijkt uit een Amerikaanse steekproef. Je kunt ook een domeinnaam verzinnen die korter is dan twaalf tekens; langer dan twaalf tekens liever niet.
Streef ernaar om een domeinnaam te verzinnen tussen de zes en veertien tekens. Zijn alle mooie en korte domeinnamen al bezet? Onderzoek dan de mogelijkheden van een fantasienaam of laat je inspireren door domeinnamen in andere branches. Ohra.nl is de domeinnaam van een bekende verzekeraar. Wellicht kan je ook een herkenbare website naam verzinnen met vier tekens? Tip: zoek op knowem.com met je gewenste domeinnaam. De site controleert vijfhonderd sociale netwerken op het gebruik van de naam.
Tip. Zoek op knowem.com met je gewenste domeinnaam. De site controleert 500 sociale netwerken op het gebruik van de naam.
4. Zorg dat je je domeinnaam makkelijk kunt spellen
“Let op: busschaertparket schrijf je met ‘sch’ en ‘ae’”. Ken je dit soort reclamespotjes? Eenmaal achter je laptop ben je het al lang weer vergeten en ga je misschien wel naar gamma.nl. Dat is tenminste makkelijk te onthouden. Het is belangrijk om tijdens het domeinnaam verzinnen rekening te houden met de spelling. Je wilt voorkomen dat mensen spelfouten maken of bij een makkelijk te spellen naamgenoot terecht komen. Moet je uitleggen hoe je jouw domeinnaam spelt? Dan is hij te ingewikkeld, zo simpel is het.
5. Vermijd cijfers en koppeltekens
Een goede domeinnaam spel je eenvoudig en kan je makkelijk uitspreken. Gebruik daarom bij voorkeur geen lees- en koppeltekens. Een domeinnaam als ‘beste-ebooks.nl’ ziet er op papier wel goed uit. Maar zonder koppelteken leest het gek: ‘besteebooks.nl’. En de meeste mensen vergeten het streepje. Cijfers kán je wel gebruiken in een domeinnaam. Dat gebeurt vaak als de domeinnaam die je wilt kiezen al bezet is. Vaak krijg je dan iets als ‘parketvloeren24.nl’ of ‘vouwwagens365.nl’. Het kan, maar echt mooi is het niet. Kies daarom bij voorkeur voor letters. Tip: leg altijd alle varianten van je domeinnaam vast en stuur ze met een 301-redirect naar de hoofdversie. Dan komt iedereen altijd wel op de juiste pagina terecht. Bij ManagedWPHosting stellen we redirects gratis voor je in!
Tip. Leg altijd alle varianten van je domeinnaam vast en stuur ze met een 301-redirect naar de hoofdversie. Dan komt iedereen altijd op de juiste pagina terecht. Bij ManagedWPHosting stellen we redirects gratis voor je in.
6. Houd rekening met toekomstige activiteiten
Wat doe je nu en hoe zien de zaken er over vijf jaar uit? Het lijkt nog ver weg, maar probeer toch in de toekomst te kijken als je nu een website naam gaat bedenken. Misschien zijn je werkzaamheden dan wel veel uitgebreider dan wat je nu doet en dekt de gekozen domeinnaam de lading totaal niet meer. Ben je nu tekstschrijver en heb je ambities als marketeer? Dan is het niet handig als je domeinnaam ‘tekstschrijvertiel.nl’ is. Of je verkoopt vouwwagens en wilt op termijn ook campers en caravans aanbieden. Dan is ‘vouwwagenconcurrent.nl’ geen goede website naam. Rebranden kan altijd en soms ontkom je er niet aan. Maar meteen goed doen is altijd beter en bespaart je een hoop gedoe.
"Moet je uitleggen hoe je je domeinnaam spelt? Dan is hij te ingewikkeld."
7. Controleer of merknaam niet geregistreerd is
Bedrijven kunnen merk- en productnamen registreren. Dan mogen anderen deze goede domeinnaam niet gebruiken. Je herkent vastgelegde namen vaak aan het symbool ®,™ of ©. Als je een domeinnaam vastgelegd hebt, dan moet je zelf controleren of er sprake is van een geregistreerde naam. Doe je dit niet, dan kan dit vervelende situaties opleveren. Stel: je legt de domeinnaam ‘googletips.nl’ vast en je blogt er flink op los. Waarschijnlijk blijf je lang onder de radar, maar uiteindelijk klopt Google bij je aan. De bedrijfsnaam is geregistreerd en je site zorgt voor verwarring. Je moet een nieuwe domeinnaam kiezen en alles aanpassen.
Let op. Soms is het verwarrend wat wel en niet mag. Op de naam WordPress zit copyright, dus 'wordpress.nl' mag je niet registreren om er je site op te zetten. 'Wp.nl' weer wel, want dat zijn op zichzelf staande letters. 'WordPress.nl' mag je wel vastleggen om hem te redirecten naar 'wp.nl'. En 'wp.nl/wordpress' mag altijd, want dan is het slechts een onderdeel van de URL.
Tip. Online vind je verschillende Domain Name Generators. Ze werken min of meer hetzelfde: je vult een paar steekwoorden in en de Generator geeft suggesties voor een domeinnaam. Zo’n 95% is irrelevant, maar er zit altijd wel iets bij waar je verder mee kunt.
Domeinnaam vastleggen, zo doe je dat
Als je een website wilt lanceren heb je dus een domeinnaam, oftewel een goede website naam, nodig. Die moet je kopen en registreren. Een domein is het internetadres van je website. Een goede domeinnaam moet uniek zijn en je mag zoals we net al schreven het merken- of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schaden. Via ‘SIDN.nl’ (de beheerders van de ‘.nl’-TLD) zie je snel of een naam nog beschikbaar is.
De domeinnaam registreer je uiteindelijk bij een registrar, bijvoorbeeld een hostingprovider. Zij leggen de domeinnaam voor je vast bij de partij die de domeinnamen beheert. Wil je alleen een domeinnaam vastleggen, dan kan dat. Dit hoeft niet bij dezelfde partij te zijn die je website host. Dat is in de praktijk alleen wel makkelijker. Bij ManagedWPHosting leg je eenvoudig een goede website naam vast en kies je een bijpassend hostingpakket.
Regel binnen 5 minuten je domeinnaam en hosting
We verhuizen je huidige website gratis
Een goede domeinnaam kiezen en SEO: waar moet je op letten?
Een goede domeinnaam vergroot je zichtbaarheid op internet. Daar zijn een paar redenen voor. Staat er een zoekterm in je domeinnaam, dan snapt Google meteen waar je site over gaat. Bij links beoordelen zoekmachines onder andere de gelinkte tekst. ‘Lees meer’ of ‘klik hier’ zegt deze zoekmachines niet zoveel. Een URL met een zoekterm erin is meteen duidelijk: ‘Bekijk de collectie op vouwwagengigant.nl!’. Wijzig je de domeinnaam van de site, dan geven links een 404-fout. Op je eigen site kan je dit aanpassen, maar als anderen naar je verwijzen is dit lastiger. Met redirects kan je veel ondervangen, maar het is gedoe en het kost je tijd.
Een domeinnaam overnemen? Dan moet je hier op letten!
Ben je een domeinnaam aan het verzinnen en kom je erachter dat iemand jouw gewenste domeinnaam al heeft vastgelegd? En doe hij of zij er niets mee? Benader de ander dan en vraag of je deze goede website naam kunt overnemen. Je kunt altijd en voorstel doen en voor het juiste bedrag is er veel mogelijk. Soms loont het om een bestaande site mét content over te nemen, Websites bouwen autoriteit op en bij een nieuwe site begin je op nul. Bij een bestaande site met een goede domeinnaam begin je met voorsprong. Helemaal als de site al bezoekers heeft en externe links aantrekt. Een site kopen kan onder anderen bij ‘sitedeals.nl’.
Moet een goede domeinnaam mijn bedrijfsnaam bevatten?
Alleen als jij dat zelf wilt! Je domeinnaam kan los staan van je bedrijfsnaam. Zo is ‘fonq.nl’ een onderdeel van Wehkamp. Onderneem je lokaal en kent iedereen je van je bedrijfsnaam? Dan is het wel slim dat deze in je domeinnaam staat. Dan vinden lokale klanten je sneller.
Website naam bedenken: moeten er zoektermen in mijn domeinnaam?
Google roept al jaren dat ‘exact match domains’ (zoals ‘babyslofjes.nl’) niet automatisch hoger scoren bij de zoekresultaten. In de praktijk zie je dat dit vaak wel het geval is. Een site met een zoekterm in de domeinnaam is al snel relevant. Gebruikers klikken in dat geval ook waarschijnlijk eerder door. Je biedt ze met zo’n goede website naam namelijk precies wat zij zoeken. Lukt het om een goede zoekterm in je domeinnaam te verwerken en klinkt hij ook nog eens lekker? Dan zouden wij het doen!
Ik heb een domeinnaam en hosting geregeld. Wat is de volgende stap?
Met de tips, tools en suggesties voor het domeinnaam verzinnen die je in dit artikel kunt vinden, kies je doelgericht een goede domeinnaam. Zorg dat hij duidelijk, pakkend en niet te lang is. Kies tevens bewust tussen zoektermen en fantasiewoorden. Lukt het om een goede domeinnaam te kiezen? Dan gebruik je deze over twintig jaar misschien nog. We raden dan ook aan om het direct goed te doen. Met de keuze voor een goede domeinnaam ben je er echter nog niet direct helemaal. De volgende stap is het regelen van een hostingpakket. Je website moet tenslotte ook ergens staan. Hoe je het beste hostingpakket kiest, lees je in een volgende blogpost.
Regel nu je domeinnaam en hosting
Het kost je slechts 5 minuten
Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!