Wacht, onderhoud? Heb ik onderhoud nodig voor mijn website?

Inhoudsopgave van: Wacht, onderhoud? Heb ik onderhoud nodig voor mijn website?

Categorie: Veiligheid | Tags: onderhoud, PHP8, plugins

Begin maart hebben we de serversoftware PHP 8 en 8.1 standaard ingesteld voor alle websites die dat nog niet zelf hadden gedaan. De verouderde onveilige PHP 7.4 is nu tot eind maart mogelijk. Ondanks een melding in de WP-admin omgevingen vanaf november 2022 en een nieuwbrief waren we alsnog verrast door het hoge aantal supportverzoeken. Websites werkten niet meer op PHP 8 omdat er geen onderhoud op was.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Deze websites werden ooit gebouwd, opgeleverd, je kunt ermee aan de slag, en dat is het dan, toch? Nee, helaas niet. Veel webbouwers laten zich weer pas opnieuw inhuren als er iets aan de hand is. Veel website-eigenaren zijn in de veronderstelling dat de hostingpartij wel het een en ander zal oplossen. Daarom praten we je graag bij over het nut van het onderhoudscontract bij je webbouwer. Niet om hun kas te spekken overigens, maar om te voorkomen dat jouw website de volgende keer ineens foutmeldingen geeft en niet bereikbaar is.

Wij regelen WP Core qua beveiliging en onderhoud, en updaten je plugins automatisch ( van die plugins bij ons kun je opt-outen ). Hiermee dekken we al een boel af, maar het is eigenlijk niet afdoende. Lees verderop waarom dat zo is.

Waarom heb je onderhoud nodig voor je website?

De belangrijkste redenen om regelmatig grondig onderhoud te doen op je website zijn deze:

Met als voordeel dat je website snel en veilig blijft en alles gewoon blijft werken zoals je het wilt. Nu zijn onze servers al heel goed qua beveiliging. Om die reden moet je inloggen met een two-factor authentication, blokkeren we veel bots al voordat ze de servers op komen en kan er van buitenaf niemand iets aanpassen in de bestanden van de WordPress Core op je omgeving. We updaten de plugins automatisch en waar mogelijk. Maar daarmee ben je er dus nog niet.

WordPress is toch onderhoudsvrij?

Er wordt nogal eens geroepen dat als je WordPress eenmaal hebt, je er niet meer naar om hoeft te kijken. Dat kunnen we gerust naar het land der fabeltjes verwijzen. Je kunt veel automatiseren en als je niet vaak inlogt op je website en je vindt het allemaal wel best ermee, dan is updaten van de Core, themes en plugins geen slecht begin. Je kunt veel onderhoud ook prima zelf uitvoeren. Maar ook dan zullen er plugins zijn die op een gegeven moment stoppen met ontwikkelen en daardoor verouderen. Die worden dus niet meer geüpdatet en daarmee zijn ze ineens kwetsbaar voor hacks. Het automatisch updaten van de Core kan tot gevolg hebben dat je theme niet meer goed werkt en dat je website dus ineens gek eruitziet. Ook dat is misschien niet zo wenselijk. Dan moet je ons weer inschakelen om back-ups terug te zetten als het niet gerepareerd kan worden. Maar .. eerlijk is eerlijk, dat is vanaf 2012 maar een handjevol keren voorgekomen.

Let ook op dat als je veel plugins hebt je kansen groter worden op conflicten tussen die plugins, je krijgt meer updates voor je kiezen en de kans dat er een plugin uberhaupt geen code-updates meer krijgt ook aanwezig is. We schreven al eerder over de plugins die wij gebruiken en inmiddels is die lijst gelukkig ook weer een beetje kleiner. Hoe minder plugins hoe sneller je site ook zal laden, dus dat is extra winst.

Dus … regelmatig even iemand alles laten controleren en handmatig updaten, raden we aan boven automatische updates. Zeker als je je geld verdient met je website, je zult dan ook vaak een agency hebben die aan je site bouwt.

Maar, ik krijg nooit meldingen van updates?

Het kan zijn dat je webbouwer alles met gratis licenties heeft gebouwd. Of dat de licentie aan je bouwer was gekoppeld en de termijn verstreken is en de bouwer hem niet verlengt. Dan zit je al vaak binnen een jaar met een verouderd thema of een verouderde betaalde plugin die niet meer werkt of functionaliteiten verliest. We zien bijvoorbeeld momenteel veel Enfold thema's en Toolset plugins die omvallen op PHP 8 en de hele site omtrekken zodat hij niet meer werkbaar is ( PHP Fatal error ).

Stel dat alle onderhoudsmeldingen vanuit WordPress ook nog naar de webbouwer worden gestuurd, dan zie je er dus nooit iets van, terwijl je website snel oud wordt. Wat ook kan, is dat praktisch alles maatwerk is. Dat er geen plugins of themes worden gebruikt die algemeen beschikbaar zijn. In dat geval is het helemaal aan de bouwer zelf of en hoe alles updates krijgt. En als er dán een update naar een nieuwe versie van PHP komt, moet degene die je site heeft gebouwd dus alles nalopen. Zonder een onderhoudscontract is de kans heel groot dat ze dat niet doen en dan zit je dus met een website die ineens allemaal errors geeft.

Waarom doen jullie geen onderhoud?

Dat zouden we best willen, maar daar hebben we geen capaciteit voor, en de kans bestaat dat we allerlei zaken over het hoofd zien omdat we de sites niet hebben gebouwd. Ons primaire doel is om de servers up-and-running en up-to-date te houden. Wij weten niet van alle websites hoe ze eruit moeten zien, hoe ze moeten werken en wat maatwerk is. Een webbouwer weet dat wel van zijn eigen websites en heeft goed inzicht in waar hij bij updates en onderhoud op moet letten. Hij kan ook stukjes code meteen herschrijven als dit nodig is. Dat is iets wat wij absoluut niet kunnen en willen doen.

Hoe maak ik goede afspraken over onderhoud?

Heb je nog geen onderhoudscontract met degene die jouw website heeft gebouwd, ga dan allereerst terug naar jouw webbouwer. Vraag hem naar de mogelijkheden voor onderhoud. Doet deze geen onderhoud, dan moet je op zoek naar een andere webbouwer die dit wel aanbiedt. Doe daarvoor vergelijkend onderzoek en leg wat offertes naast elkaar. Kijk ook wat zo'n partij nodig heeft om het onderhoud goed te doen. En let vooral ook hierop:
Een goede webbouwer die onderhoud doet,

Loop je helemaal vast qua regelen van een goed onderhoudscontract? Bel ons dan even of check wpdirectory.nl . Wij kunnen je allicht helpen met het zoeken naar een betrouwbare partij en even meedenken hoe je het een en ander kunt oplossen. Daar zijn we voor!

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen