Waarom jij de meeste van deze populairste plugins niet nodig hebt

Inhoudsopgave van: Waarom jij de meeste van deze populairste plugins niet nodig hebt

Categorie: Plugin | Tags: backups, email, plugins, snelheid, ssl

Dit zijn de 20 meest pupulaire plugins van Oktober 2022 die je gratis van WordPress.org kunt downloaden. Wij laten je zien dat je de meeste plugins niet nodig hebt en geven je alternatieven. Lees ook wat wij zelf gebruiken in dit blog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Een ogenblikje

Bedankt voor je inschrijving!

 

Advanced Editor Tools

Deze plugin geeft een stukje van de oude Classic Editor opties "terug" aan de Gutenberg editor. Hoewel wij een van de plugin authors (Andrew Ozz) hoog hebben zitten is dit niet een plugin die je doorgaans nodig zult hebben. Ook is deze plugin 2 jaar geleden voor het laatst geupdated terwil Gutenberg in die jaren continue is aangepast. Een teken om te kijken of je dit wel wilt hebben draaien op je site. Zie ook wat wij verder over de Classic Editor plugin te vertellen hebben.

Akismet Spam Protection

Akismet is de plugin die vanuit Automattic komt, heeft een gratis API-key voor persoonlijke sites. Heb je een commerciele site (webshop, site voor een bedrijf) dan hoor je de betaalde variant te kiezen. Een goede webhost houdt malafide verzoeken ook al gratis voor je tegen. Zit je helaas bij een algemene webhost, dan is Akismet een goede keuze. Let wel op de AVG/GDPR qua verwerking van persoonsgegevens.

All-in-One SEO

Voor een hobbysite heb je geen SEO plugin nodig,maar voor alle andere sites die goed gevonden moeten worden is het zeker handig. Wij zijn fan van Yoast SEO (zie ook verderop in het lijstje).

All-in-One WP Migration

Hoewel dit een uitstekende plugin is zijn we best verbaasd dat hij in de top 20 meest voorkomende staat. Deze plugin helpt je met het maken van een volledige site-export en import welke zeer betrouwbaar is. We denken dat veel mensen de plugin eenmalig gebruiken en daarna laten staan. Overigens is het allerbeste altijd zelf in de FTP/SSH server inloggen en de boel downloaden, in verband met timeouts en maatwerk mappen die je anders mogelijk mist. SSH heeft de voorkeur omdat die veilig is en meer dan 10.000 bestanden in 1 map aankan. Ook heeft deze plugin een importlimiet van 500 MB op de gratis variant. Als je betaalt is de limiet eraf en kun je via wp-cli heel snel de backup weer importeren.

Classic Editor

Sinds WordPress 5.0 (december 2018) is de zwaar verouderde WYSIWYG "classic" editor uitgefaseerd en vervangen door de blokkeneditor Gutenberg. Wij zien alleen maar voordelen bij het gebruik van Gutenberg (op accessibility van het editor-gebruik in de wp-admin na). Alle nieuwe sites sinds versie 5.0 hebben deze editor standaard aan staan. Er is een makkelijke knop om de bestaande inhoud om te zetten naar Gutenberg blokken. De reden waarom deze plugin nog actief is kan enkel zijn als je een page builder gebruikt, zie ook verder bij het kopje Elementor.

Contact Form 7

Een basis formulierenplugin, doet wat ie moet doen, maar is zwaar beperkt in velden, gebruikersgemak en developer documentatie. Wij zelf geven de voorkeur voor GravityForms hoewel als je puur een (1) simpel formulier (naam, email, tekstveld) hebt we verwachten dat GravityForms eigenlijk overkill kan zijn.

Contact Form by WPForms

Dit is een geavanceerdere plugin dan CF7, je kunt er ook betalingen mee verwerken.

Duplicate Page

Een prima plugin als je vaak bestaande inhoud wilt copieren naar een nieuw concept. Als je templates wilt hergebruiken kun je ook kijken naar Gutenberg block patterns zodat elke pagina eenzelfde volgorde van elementen heeft ( bijvoorbeeld: plaatje, titel, lijst, paragraaf ).

Elementor Website Builder

Toegegeven, met Elementor kun je mooie site maken, en meestal zonder te hoeven programmeren. Probleem echter is dat Elementor ( en ook concurenten ) een enorme lock-in creeeren. Als je start met een bepaalde keuze voor een page builder kun je nooit meer wisselen (tenzij je heel goed bent met PHP en regex), omdat page builders met shortcodes werken die niet uitwisselbaar zijn. Daarnaast kost het uitlezen en omzetten van die shortcodes naar werkbare HTML altijd processortijd en is in de afgelopen jaren tot op heden gebleken dat Elementor heel veel PHP werkgeheugen nodig heeft. Ook werkt Elementor overigens niet lekker met de WP-CLI zoek en vervang waardoor je een extra commando nodig hebt als je wat wilt zoeken en vervangen.

Uiteraard hoef je ons niet op ons woord te geloven, zie bijvoorbeeld https://webnus.net/gutenberg-vs-elementor/#Gutenberg_vs_Elementor_Speed_and_Performance en https://wpastra.com/comparison/gutenberg-vs-elementor/#gutenberg-vs-elementor-impact-on-page-speed . Dat is echt zonde als je een duurzame snel ladende site wilt. Wij baseren onze mening op ervaringen bij onze eigen klanten en we weten hoe WordPress onder de motorkap werkt. Gutenberg is gratis, heeft geen lock in en produceert al gelijk werkbare HTML voor de browser voor je bezoekers (duurzamere keuze!). Je hoeft ook vaak niet te hoeven programmeren en het werkt fijn met Advanced Custom Fields (gratis). Wij gebruiken Gutenberg op onze site sinds WordPress 4.9 (toen nog als losse plugin).

Jetpack

Jetpack is een plugin die je wilt vermijden. Hij is groot, heeft te veel opties en is bovenal vertragend voor je site. Een Zwitsers zakmes dat niet in je broekzak past. De enige reden om het te gebruiken is omdat je de WooCommerce app wilt gebruiken. WooCommerce heeft een flink handje ervan om reclame in je WP admin dashboard te maken voor Jetpack, incl bij het installeren van WooCommerce. Je bent veel beter uit deze plugin doorgaans niet te gebruiken of te kiezen voor een goede caching plugin en een goede webhost die snelle servers en een CDN al ingebakken heeft. Wij kennen er wel een.

Litespeed Cache

Een uitstekende cache plugin, die eigenlijk het beste werkt als je op Litespeed hosting zit, zoals bij ons. Anders dan dat zouden wij WP Rocket of WP Fastest cache adviseren.

MonsterInsights

Voorheen "Google analytics for WordPress", een plugin die zwaar leunt op reclame/upselling. Als je besluit google analytics te gebruiken ( hint: AVG/GDPR ) dan kun je de tracking code beter met een header-footer plugin of in je child theme zetten en er op vertrouwen dat de google analytics / tag manager websites de beste ervaring bieden, zonder reclame. Of kies voor piwik/matomo.

Really Simple SSL

Wellicht de meest overrated plugin. Hij claimt eigenlijk al je TLS (SSL maar dan de nieuwste variant) browser issues op te lossen maar het is of niet nodig of een pleister op de wonde waarbij de wonde blijft bloeden. Als je zelf een site maakt en er hard http inzet in je bronbestanden in plaats van https dan moet je dat gewoon even oppakken en oplossen. Had je vroeger http in je instellingen staan dan volstaat eenmalig een wp-cli commando voor de database ( behalve als je Elementor gebruikt ).

wp-cli search-replace http://site.nl https://site.nl –all-tables

WP-CLI zoek en vervang commando van http naar https

Als je het onderliggende issue een keer oplost heb je niet een plugin nodig die steeds opnieuw ingeladen moet worden. Niet heel veilig en niet heel duurzaam.
Start je nu een verse site dan hoort hij al automatisch volledig op https te staan. Wij forceren alle http naar https verbindingen met een 301 redirect al voor je.

Sindskort hebben ze ook allerlei veiligheidsopties. Die zouden in onze ogen al niet in een plugin moeten zitten, een goede host regelt die al op serverniveau voor je.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Als je bij een doorsnee host zit dan zullen die 1x per dag complete server image backups maken. Als de server compleet en onherstelbaar stuk is dan kunnen ze die terugzetten voor je. Voor site backups moet je dan niet bij ze aankloppen of je hebt "geluk" met 7 dagen backups. Wij gaan tot 6 maanden terug met onze backups. Kun je dat niet bij je huidige host of wil je nog meer fine-tuning ? Dan kan dit een uitkomst bieden. Meer info ( in het Engels ).

WooCommerce

Deze spreekt wel voor zich, dit is beste plugin om een complete shop in WordPress te hebben is WooCommerce. Het is mooi te zien dat veel mensen de weg naar WooCommerce kunnen vinden. Heb je echter maar een handjevol producten? Kies dan voor een simpel formulier met betaalmogelijkheid of easy digital downloads.

WooCommerce is geen lichte software dat komt deels door de opslag van vrijwel alle informatie in de postmeta tabellen. Dat werkt zeer vertragend als je er op wilt kunnen zoeken in bijvoorbeeld een filter " Geef me alle zwarte truien van maat 105 ". Wil je kunnen zoeken, gebruik dan facetWP of algolia (vrijwel reatime). Woo zelf is al enkele jaren bezig met eigen databasetabellen voor klantgegevens. Nu is een klantadres een reeks tabelregels, een voor elke waarde ( zoals naam, straat, postcode ), terwijl dit prima als een enkele en unieke regel kan in een tabel die puur voor archief te gebruiken is en daarmee de postmeta tabel flink ontlast. Wij zien deze ontwikkelingen als zeer positief.

Wordfence Security

Terwijl ik dit tik denk ik dat we een haat-liefde verhouding hebben met Wordfence.

Laten we met de liefde beginnen, die is groot: De mensen achter Wordfence schrijven namelijk geweldige blogs die eigenlijk altijd spot-on zijn zodra er een wereldwijde aanval is of is geweest. De tonen ook hoe diep hun technische kennis gaat en leggen dat, naar onze mening, ook netjes uit voor de lezers.

Echter .. het hebben van een security plugin geeft vertraging met zich mee. Vaak wordt elk verzoek (en dat zijn er meer dan je denkt) geinspecteerd en mogelijk ook centraal geanaliseerd. Uit ervaring van mensen die niet bij ons hosten kunnen we vertellen dat het hebben van de WordFence plugin geen absolute bescherming geeft tegen aanvallen, phishing en spambots. We hebben daarvoor te veel sites gezien die een hack hadden en alnog WordFence ( of Sucuri bijvoorbeeld ) draaiden.

Ook WordFence zelf heeft lekken ( zie https://www.wordfence.com/vulnerability-advisories/ ), in het screenshot staat ook WP Cerber, dat is ook een security plugin.

Screenshot of WordFence XSS

Wij doen vanuit ons platform een heleboel om te zorgen dat jouw site veilig is en blijft. Op onze eigen site draaien we alleen een login check plugin ( zie bij "Bonus" ).

Op ons hele WordPress platform krijgen we een ( ja 1 ) hack per half jaar ( op 4.500 installaties ).

Weet jouw hostingprovider hoeveel hacks er zijn ?

We doen ook onder andere periodieke externe platforminspecties, scannen logs en zorgen er bijvoorbeeld voor dat de webservers elkaar onderling niet eens mogen aanroepen. Ook hier dus: zorg voor een goede webhost en die ontzorgt jou qua veiligheid.

WordPress Importer

Hier kunnen we hetzelfde schrijven als bij All-in-one migration. Overigens heeft de importer zolang je hem via het web (dus niet via wp-cli) gebruikt serieuze beperkingen als je een wat grotere of geavanceerdere site gebruikt. Als je een WooCommerce deel wilt verhuizen dan kun je dat niet via de WordPress importer doen.

WP Mail SMTP by WPForms

Dit is in de basis een vrij complete plugin om te zorgen dat je niet via de standaard PHP mail() manier mailt, maar via SMTP. Dit geeft je emails een betere kans op afleverbaarheid in de inbox van jouw gebruikers. Jammer dat er een flinke upsell in zit voor een mail log. Dat kan ook gratis namelijk.

Yoast Duplicate Post (voorheen "duplicate post")

Dit is in feite de originele duplicate-post, een van de eerste en wellicht beste post duplicator plugins. Weinig instellingen (makkelijk dus) en doet precies wat ie moet doen.

Yoast SEO

Wij zijn fan van Yoast, een bedrijf dat veel teruggeeft voor de WordPress community, het WordPress project en slimme software maakt. Zelf hebben we ook Yoast SEO actief, met name de bekende groen-geel-rood bolletjes en het intern linken is erg goed.

Bonus: Welke plugins gebruiken wij op onze site?

Momenteel hebben wij 22 plugins actief op onze site. Dit zijn ze:

  1. Advanced Custom Fields PRO
    Deze plugin maakt makkelijk extra velden voor een pagina, de gratis versie is ook erg goed. De documentatie en mogelijkheden zijn super.
  2. Gravity Forms
    De plugin vinden wij de fijnste in contacformulieren-wereld. We gebruiken hem al sinds 2013. De documentatie en mogelijkheden zijn subliem (we hebben geen andere plugin ooit gezien die beter was hierin). Gravity Forms is een betaalde plugin. Bouw jij sites? Dan moet je hem zeker aanschaffen, het scheelt je veel bouwtijd en hij wordt zeer goed onderhouden.
  3. Gravity Forms Image Choices
    Dit is ook een betaalde plugin, en maakt het mogelijk om plaatjes te gebruiken in plaats van radio buttons.
  4. Gravity Forms Mollie add-on
    Met deze plugin kunnen we makkelijk een betaling koppelen aan een actieformulier. Vereist uiteraard Gravity en een werkend Mollie account.
  5. Header Footer Code Manager
    Een simpele plugin om makkelijk via de wp-admin een stukje javascript of HTML code in je site te plaatsen. We zouden dit ook altijd zelf kunnen doen in ons eigen thema.
    Update jan 2023: we hebben de technical debt opgepakt en ons thema geupdated, deze plugin hebben we nu niet meer
  6. Gravity PDF
    Deze plugin maakt prima PDF outputs van wat er is ingevuld bij het formulier.
  7. Limit Login Attempts
    Een geweldige plugin, die ondanks dat hij al jaren niet is geupdated, exact doet wat hij moet doen. Namelijk brute force pogingen detecteren en blokkeren. In tegenstelling tot vele clones van deze plugin snapt hij heel goed dat er ook andere server-setups zijn waardoor hij de echte malafide gebruiker blokkeert in plaats van iedereen.
  8. MailerLite – Signup forms (official)
    Omdat wij zeer AVG/GDPR proof willen zijn hadden we Mailchimp al overboord gegooid. Mailerlite is een uitstekend alternatief.
  9. ManagedWPHosting V2
    Dit is een interne plugin voor ons maatwerk thema.
  10. MP Yoast SEO XML include images premium addon
    Dit is een betaalde plugin van onze hand, hij zoekt extra plaatjes om toe te voegen aan Yoast SEO.
  11. Related Posts for WordPress
    Wellicht de beste related posts plugin die er is. Hij is supersnel en je kunt hem fijn instellen. Hij geeft zo goed als geen performance dreun aan je site. Dank Barry van Never5!
  12. RSS Featured Image
    Deze plugin geeft een extra veld in de RSS XML field zodat je het makkelijk kunt gebruiken in Mailerlite of een andere RSS to email provider.
  13. Standaard uitgelichte afbeelding
    Deze plugin is van Nederlandse bodem (dank Jan-Willem) en doet ook precies wat ie moet doen. Scheelt je een vergeten standaard afbeelding voor je berichten.
  14. upPrev
    Met upPrev kun je simpel een gerelateerd bericht in een popup achtige manier tonen.
  15. Warm cache
    Deze is van onze eigen hand en is gratis. Deze plugin leest je XML sitemap uit en zorgt dat periodiek de pagina's worden bezocht zodat je cache warm blijft. Binnenkort gaan we hierin de vermelding naar https://www.autowarmcache.com doen.
  16. WP Fastest Cache
    Een plugin die gratis is en ook makkelijk in te stellen. Ideaal voor WordPress sites waarbij WP Rocket wellicht iets te heftig lijkt.
  17. WP Fastest Cache Premium
    Deze betaalde addon geeft meer mogelijkheden met onder andere minify.
  18. WP Search with Algolia
    Wij gebruiken Algolia voor veel doeleinden, een daarvan is indexatie voor zoeken op onze eigen site. Deze plugin maakt de koppeling naar de Algolia zoekindex.
  19. WP to Twitter
    Een vrij oude plugin die automatisch een Tweet plaatst bij een nieuw bericht.
    Update jan 2023: met alle ellende van Twitter hebben we deze plugin nu niet meer
  20. Wpuntexturize
    Deze plugin vervangt de "fancy" quotes door normale rechte quotes. Omdat er nogal eens code op onze site staat willen we dat de default fancy quote filter vanuit WP Core niet aanslaat, anders werkt je code niet op jouw site als je hem copieert in je PHP bestand.
  21. Yoast SEO
    Spreekt voor zich, we noemden het al eerder in de lijst, ideaal voor sites die beter willen ranken. Ook al van Nederlandse bodem, dank Joost!
  22. Yoast SEO Premium
    Deze betaalde plugin hebben we eigenlijk gekocht voor maar een (1) onderdeel: de workouts voor internal linking, iets dat zeer belangrijk is.

Bonus: Welke plugins vinden wij onmisbaar voor elke site?

Advanced Custom Fields, een super plugin om extra velden te maken zonder te hoeven programmeren. Je kunt er met een beetje programmeerwerk zelfs Gutenberg blokken mee maken. Importeren en exporteren gaat ook heel fijn. We zijn oprecht verbaasd dat hij niet in de top 20 staat.

Een caching plugin, ook al heb je varnish cache en een snelle server. Snelle servers hebben is altijd een must, want caching is een extra laag. Zeker als je nu geen snelle server hebt omdat je op een hosting zit die weinig geld vraagt moet je zeker naar caching kijken. Wij zijn fan van WP fastest cache en WP rocket. Caching scheelt je ook weer CO2 uitstoot, ook als je al op een snelle server zit.

Gravity Forms, alternatief is contact form 7.

Limit login attempts, zie "Welke plugins gebruiken wij op onze site?"

Yoast SEO, zie ook "Welke plugins gebruiken wij op onze site?"

En jij?

Nu ben jij, welke plugins gebruik jij van de top 20 meest gebruikte en welke vind je echt onmisbaar voor elke site?

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen