Stop met MultiSite!

Inhoudsopgave van: Stop met MultiSite!

Categorie: Algemeen | Tags: backups, beheersbaarheid, hosting, plugins, updates

Multisite .. wie kent het niet ? Een snelle manier om fijn meerdere subsites (en dat kan zelfs met meerdere domeinnamen !) te beheren, gebruikersbeheer centraal, maar een keer plugins die je bij moet werken .. heerlijk!

Of niet?

Stel je hebt een cursus en je wil mensen laten bloggen, handig toch? Of een hoofdsite voor het hoofdkantoor en regio kantoren krijgen hun sub-installatie.

Maar kan het dan enkel goed gaan?

Ons antwoord: Nee.

Plugin problemen, serieuze plugin problemen

Niet iedere plugin is geschikt voor multisite (of uberhaupt goed geschreven). Ze kunnen je sites kapot maken of niet functioneren. Zelfs betaalde goedwerkende plugins als de backup-plugin van managewp.com geven al jaren aan dat ze niet aanraden om te werken op MultiSite.

MultiSite werkt met centrale mappen voor plugins en thema's. Indien er een update is of aan een van deze zaken gewerkt wordt vallen alle sites tegelijk om, en dat is dan echt even zweten om ze snel weer online te krijgen .. uitgaande dat je een backup strategie hebt die hierin voorziet.
(In het geval dat WordPress Core corrupt is treedt uiteraard hetzelfde probleem op.)

WordPress bouwlocatie, zonder problemen aan plugins werken zonder dat je eigen site offline gaat

Er zijn ook plugins die met licenties werken en vereisen dat je voor ieder subsite een eigen licentiecode koopt, dan heb je dus niet eens voordeel van een Core installatie tenopzichte van losse installaties.

Emailhosting problemen

Meerdere sites op een hosting account kan problemen en verwarring geven met email. Mail aan mail@site1.nl komt dan ook binnen op mail@subsite2.nl
Een alternatief is alle mail extern af te handelen (bijvoorbeeld google mail of office 365).

Onbruikbare database- en bestands- backups

Wellicht het grootste probleem van MultiSites. MultiSite werkt namelijk met precies dezelfde PHP code als een normale WordPress installatie. Maar onder de motorkap heeft het wel een andere databaseopzet nodig.

Hoewel bijvoorbeeld berichten keurig in een eigen aparte database tabel worden opgeslagen zijn er ook tabellen die gedeeld worden door alle installaties. En daar gaat het mis, want een database backup is doorgaans een volledige backup van alle tabellen. Stel dat je van een site terug wil naar de situatie van gisteren .. dan kun je niet zomaar het backup bestand importeren. Want dan overschrijf je alle installaties!

Hetzelfde geintje is eigenlijk van toepassing op media en bestands-uploads. Hoewel er aparte mappen zijn per site in de blogs directory maakt het het terugzetten van een backup een crime, omdat het dan handmatig uitsplitsen is.

De MultiSite conclusie

WordPress MultiSite is een mooi stuk software, maar als je het beheersbaar wil houden moet je vantevoren heel goed nadenken over de strategie. Vaak is het toch echt makkelijker om meerdere sites in de lucht te zetten, zeker bij ManagedWPHosting.nl want daar zetten we alles al voor je klaar en houden we je WordPress Core installatie nog bij ook. Uiteraard denken we graag met je mee over autmatische deploy's en backup strategieën. MultiSite draait bij ons gewoon zoals het hoort hoor, maar let op dat het niet zomaar ingezet wordt zonder na te denken over de mogelijkheden en on-mogelijkheden

Kies ook voor WordPress Webhosting van ManagedWPHosting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Een ogenblikjeBedankt voor je inschrijving!


 

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen