Is je schijfruimte-opslag vol? Dan kun je meestal geen plugins of nieuwe media meer toevoegen. Wellicht maak je wel zelf backups die niet na verloop van tijd verwijderd worden. Lees in dit bericht wat aan het gebrek aan ruimte kunt doen. Want voor alles is een oplossing!

Melding dat mijn schijfruimte vol is

Allereerst krijg je een automatisch mailtje als je schijfruimte bijna vol is. Als hij echt propvol zit dan komt er ook nog een extra mailtje achteraan.

Ben je WordPress reseller bij ons? Dan zie je in je gebruikerslijst een dikgedrukte rode opslagmelding onder "Disk usage", kijk maar naar dit voorbeeld:

Rode cijfers! Snel actie ondernemen

Gelukkig kun je ook heel makkelijk in je eigen WordPress dashboard de laatste status zien:

Meer dan 99% opslag in gebruik

Hoe vind je waar nu de grootste bestandsmappen zijn?

Met een paar klikken is de grootste schijfruimte boosdoener gevonden:

 1. Log eerst in op je hosting paneel bij ons
 2. Vervolgens klik je op de "File manager". Dat is het icoontje helemaal bovenaan.
 3. Klik daarna op "public_html". Zie je het niet? Klik dan eerst op "domains", daarna op je domein en daarna op "public_html".
 4. Je ziet dan in de "size" kolom de mapgrootte. In dit voorbeeld zit er meer dan 2 G ( = Gigabyte ) in de "wp-content" map.
  • Info: De "wp-content" map is de map waar bijna alles van je site staat: je thema, je plugins, je mediauploads, eventuele cache bestanden en vaak ook eigen pluginbackups.
 5. Je klikt door op die grote map, in dit geval dus "wp-content"
Hey die ai1wm-backups map .. die is wel heel groot!
 • Je kunt zelfs nog sorteren op klein naar groot door op het kopje "Size" te klikken!
  • Info: het kleinst is de "k", daarna de "M" en daarna de "G". Het staat voor kiloByte, MegaByte, GigaByte.
 • In dit geval is de map "ai1wm-backups" 1.92 G groot en neemt eigenlijk alle ruimte in beslag. Je kunt deze map (na het lezen van het volgende stuk in dit blogbericht) veilig verwijderen.

Grote bestandsmap gevonden wat nu?

Weet je wat die map is en doet? Als de mapnaam iets van "backups" in zich heeft .. dan kun je m in de meeste gevallen zonder problemen verwijderen. Waarom? Omdat wij steengoede backups hebben die niet meetellen in je eigen opslag. Je mag natuurlijk je eigen extra backups draaien, maar die vertragen je laadtijd en tellen wel mee in je opslag ..

Wellicht wil je toch de bestanden eerst even op je computer opslaan. Check ook in je backup plugin of deze na een paar dagen of weken de oude backups wel netjes weggooit.

Is het een "cache" map? Dan moet je de map netjes legen via je cache plugin. Zo voorkom je dat je site er ineens gek uit gaat zien. Kijk ook meteen of je daar een limiet in dagen of bestandsgrootte kunt instellen!

Weet je het niet zeker? Neem dan even contact met ons op en we gaan kijken naar een oplossing. Vinden we heel gewoon. Wellicht moet er iets ingesteld worden waarvan je niet weet hoe dat zou moeten, of misschien is uitbreiden naar meer opslagruimte wel een beter passende oplossing. Heb je toevallig heel veel media in je "uploads" map? Daar hebben we ook een oplossing voor!

En jij? Wat doe jij als je beschikbare schijfruimte echt helemaal vol is?


Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ervaringen van anderen

Lees ook