De Litespeed plugin voor WordPress is een relatieve nieuwkomer in caching-plugin land. Desondanks kan hij heel veel, en zeker als je webhost ook LiteSpeed op de server heeft zoals wij op onze GO en Business pakketten kun je er nog meer snelheid uit halen!

De total cache caching basisregels voor je instellingen van Litespeed cache

 1. Test na iedere instelling je site altijd op een andere browser waar je nooit mee inlogt op je site.
  Log je altijd in op je site met Chrome? Gebruik dan (liefst nog incognito/prive modus) bijvoorbeeld Firefox om je site te testen. (En leeg je caches in WordPress eerst..)
 2. CSS en JavaScript samenvoegen en minify kan soms vrij aggressief werken waardoor je customizer de eerste keer niet werkt (ververs de pagina en het werkt, of zet het alsnog uit)
 3. Zet nooit page cache aan voor prive gebruikers.
 4. Instellingen kunnen tussen sites verschillen. Een export van een "standaardset" instellingen gaat niet overal meteen werken.

De snelste winst behalen voor je bezoekers, met zo weinig mogelijk instellingen en zo stabiel als maar kan

Ga naar het Cache menu en zet Caching aan. Voor de zekerheid zet je Cache ingelogde gebruiker + Cache login pagina op uit. Prive cache ook uit. Als je geen speciaal 2e thema hebt dat enkel voor mobiel wordt getoond dan zet je ook Cache mobiel uit. Waarom? Als je gewoon een thema hebt dat responsive is dan is de HTML data die over de lijn gaat identiek en zou een mobiel anders moeten wachten op de opbouw van een mobiele cache file.

Gebruik je Varnish? Heel goed, ga naar de TTL tab en zorg dat de Publieke cache TTL en voorpagina TTL hoog staan. De 404 en 500 status codes hebben standaard 1 uur (3600 seconden) cache, die mag naar 300. Vergeet ook niet naar de Browser tab te gaan en daar de Browser cache aan te zetten.

De volgende stap

Bedenk of je " stale content " wil tonen. Slecht vertaald is dat op dit moment " server muf " , oftwel .. wil je cache files op de achtergrond laten herbouwen terwijl je (mogelijk) verouderde cache data aan je bezoekers toont? Standaard raad ik aan dat je hem uit laat.

Zet bij Cache, Geavancerd tab de Instant Click aan. Hiermee haalt de browser op een " mouseover " event van een link op je site alvast die pagina op de achtergrond op.

CDN instellingen? Is doorgaans niet nodig. Een CDN is overigens wel standaard aanwezig bij onze Business hosting en NVME hosting (geen litespeed). Als je nu geen CDN hebt is het beste qua plaatjes dat je kunt doen is zorgen dat je ze inlaadt op een formaat waarop het plaatje ook (ongeveer) getoond wordt. We hebben dit hier beschreven. Een volgende stap is kijken naar een optimalisatie dienst zoals smush-it of de QUICK service.

Zet de crawler aan bij de Crawler Algemene instellingen tab. Check wel even of je sitemap url klopt in de Sitemap instellingen tab.

Ga nog verder

De pagina "Pagina optimalisatie" heeft veel extra opties. Let heel goed op of je site niet breekt (kapot gaat) door het goed in een incognito browser te testen.

Hierbij de superstrakke instellingen, nota bene: soms moet je hiervoor de wp-admin of je customizer even verversen als je geen cssopmaak ziet. Het is heel goed mogelijk dat jouw site er gek uitziet of dat hij " niet werkt ". Check dan welke CSS of JS optie de boosdoener is , trial and error helaas, er is geen vaste handleiding voor.

Tab CSS instellingen: Verklein CSS, Bundel CSS, Uniek CSS bestand op aan. HTTP2 push aan indien je server het ondersteund. Voor echte developers: CSS asynchroon laden en kritieke CSS laten genereren.

Tab JS instellingen: Verklein JS, Bundel JS, Stel laden JS uit op aan. HTTP2 push idem als bij CSS. "Sluit jQuery uit" zet die optie aan.

Tab Optimalisatie instellingen: Zet Verklein HTML, Verwijder opmerkingen, Verwijder query strings op aan. Verwijder WordPress emoji optioneel aanzetten.

Tab Media instellingen: Lazy load afbeeldingen aanzetten met een standaard responsive SVG placeholder.

De overige tabs kun je laten zoals je ze aantreft.

Het resultaat? Check Onafhankelijkzonnepaneeladviesnederland.nl !

Gebruik je WooCommerce?

Voer dan voor de zekerheid deze twee cookies in: woocomerce_cache_hash, woocommerce_items_in_cart bij Cache, tab uitsluiten en dan "Bewaar cookies niet in de cache".

Meer inzichten met QUIC.cloud

Vraag in het plugin dashboard bij Algemene instellingen een gratis domain key aan en dan zie je een mooi grafisch dashboard die je voorziet van enkele metingen zoals PageSpeed. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen en te kijken naar onze widget in de wp-admin.

Alternatieven voor Litespeed cache

 • WP fastest cache, snel (via htaccess) en simpel. Integratie met ManagedWPHosting (automatische instellingen, varnish cache flush)
 • WP supercache, enkel HTML (page cache)
 • Cachify, enkel HTML (page cache)
 • JCH Optimize (combineren van CSS/JS en ook HTML minify)
 • WP-FFPC of Batcache als je meer thuisvoelt met/in techniek, enkel HTML (page cache)
 • WP rocket (totaaloplossing). Integratie met ManagedWPHosting (automatische instellingen, varnish cache flush)
 • W3TotalCache (totaaloplossing). Integratie met ManagedWPHosting (automatische instellingen, varnish cache flush)

Wat doet Managed WordPress Hosting om het makkelijk te maken?

 1. We schrijven blogs over snelheidsoptimalisatie en snelheidstips: https://www.managedwphosting.nl/category/the-quest-for-speed/
 2. We hebben als je LiteSpeed cache gebruikt een integratie voor het legen van de varnish cache
 3. Onze GO hosting en Business hosting servers draaien op litespeed, en daarom kun je alle functionaliteiten van de Litespeed plugin gebruiken!
 4. Zaken als expires, gzip werken op al onze servers
 5. Onze shared hosting heeft standaard Varnish caching en een makkelijke knop in je admin bar om Varnish te legen als je dat direct wil regelen

Meer informatie over site snelheid

Check: https://www.managedwphosting.nl/category/the-quest-for-speed/

Wil je je webshop of business site bij ons hosten?

Laat ons gratis een testvergelijk doen!


Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Ervaringen van anderen

Lees ook