De drie typen WordPress snelheid die je moet begrijpen

Inhoudsopgave van: De drie typen WordPress snelheid die je moet begrijpen

Categorie: The quest for speed | Tags: bezoeker, cache, Caching, Google Page Speed, GTMetrix, pieken, piekverkeer, snelheid, uptime, Varnish, verkeer, WebpageTest.org

Eerder noemden we al de drie snelheidsgeboden voor WordPress snelheid:

  1. Zo weinig mogelijk (DNS) connecties
  2. Zo weinig mogelijk data "over de lijn"
  3. Als je al data moet sturen, zorg dat deze zo snel mogelijk aankomt

In dit artikel gaan we in op de drie typen webhosting snelheid die je moet begrijpen, dit zijn ze: 

  1. Bezoeker snelheid / Cache snelheid
  2. Echte snelheid
  3. Piekverkeer snelheid (en ook uptime .. zie ook waarom cloudflare niet altijd werkt)

Bezoeker snelheid / Cache snelheid

Dit is wat gemeten wordt door Google Page Speed, GTMetrix, WebpageTest.org etcetera. Wat ze meten is wat er gebeurt als een nieuwe bezoeker gewoon op je site komt.

Zelfs als je webserver traag is kun je onder andere met page caching zorgen dat je HTML deel met gemak in 100 milliseconden geladen wordt. Dan kan de Google Page Speed goed zijn, terwijl de site eigenlijk supertraag is. Bijvoorbeeld als dat zonder cache 5 seconden duurt. Zolang je geen keuze hebt of geen dynamische site zoals een webshop hebt gaat dit je echt helpen. Zeker hier moet je zorgen dat de cache altijd up to date is, dat heet een "warme cache". Een handige WordPress plugin om te zorgen dat je cache altijd up to date is de plugin warm cache.

Onthoud dat alles wat je meet met externe tools de bezoeker snelheid is. Als jij inlogt in de wp-admin beheerkant, niet uitlogt en daarna door je site bladert zie je de echte snelheid. Die is altijd trager dan de bezoeker snelheid, omdat er veel minder uit cache komt en er zaken als de admin bar bovenaan ingeladen worden.

Noot: er zijn plugins die je pagina cache aan kunnen zetten als je bent ingelogd, maar dat is niet aan te raden omdat je dan mogelijk oude inhoud van je site ziet als je net nieuwe teksten aan het schrijven bent.

Echte WordPress snelheid

We stipten het net al aan, de echte snelheid is de snelheid die jij ervaart als je inlogt op je site. Het is naast een goede cache absoluut een must om de echte snelheid zo snel mogelijk te krijgen. Want .. als de page cache verlopen is zal de bezoeker moeten wachten op het herbouwen van de cache. En daarnaast heb je er gewoon last van als je een artikel aan het schrijven bent en je continue 5 seconden moet wachten om een wijziging te bekijken.

Vanuit technisch oogpunt is het overigens ook handig te zorgen dat je echte snelheid optimaal is, want zo is de server sneller klaar met het opbouwen van je site en kan hij sneller aan de slag voor andere verzoeken.

Verhuizen naar een goede WordPress webhost als ManagedWPHosting kan je al zomaar seconden schelen, zonder dat je iets echt hoeft aan te passen.

Bekijk al onze artikelen over WordPress snelheid op: https://www.managedwphosting.nl/category/the-quest-for-speed/

Piekverkeer snelheid

Dit is de mooiste snelheid. Als je je echte snelheid op orde hebt en je cache snelheid ook dan ben je goed op weg. Maar wat als je ineens in het nieuws komt? Blijft je site dan nog net zo snel? Of crashed je server? Moet je dan meteen een dure eigen server huren of kopen?
Nee, want dat kan altijd nog, en kan ook vrij prijzig zijn. Maarja.. offline zijn tijdens een reclamespot is natuurlijk ook niet prettig en kost eigenlijk ook veel geld.

De oplossing: Kies voor WordPress hosting van ManagedWPHosting.nl!

Met onder andere sites als hpdetijd.nl, 3js.nl en jelmerdeboer.nl weten we als geen ander hoe je sites snel en online kunt houden, zelfs wanneer er honderden bezoekers tegelijk langskomen. Zie hieronder een screenshot van hpdetijd.nl

piekverkeer opvangen met WordPress

Een CDN kan overigens zeker helpen, maar die cached je statische bestanden zoals plaatjes en CSS. Daar heb je niets aan als je WordPress site zelf offline is. Zie overigens ook ons artikel over een CDN en bespaar in kosten en gedoe.

Met onze varnish caching vangen wij de grote pieken op, zonder dat de webserver het significant drukker krijgt. Heb je een site van een artiest of een evenement, dan moeten we zeker even om de tafel gaan zitten. We hebben hele mooie (en zeer betaalbare) WordPress hosting oplossingen voor artiesten, actiepagina's en evenementen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Een ogenblikjeBedankt voor je inschrijving!


 

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen