Contact-2 in de url, hoe krijg je die -2 weg?

Inhoudsopgave van: Contact-2 in de url, hoe krijg je die -2 weg?

Categorie: Algemeen | Tags: mod_rewrite, permalink, permalinks, seo

Je ziet het wel eens in een webadres staan, een supermooie domeinnaam, met een nette pagina link daarachter, maar dan staat er wel helemaal aan het eind een -2 of -3 achter. Stom toch?

Wat is het nut en hoe los je het op?

Ten eerste

Het komt eigenlijk enkel voor bij bijlagen (WordPress: Media), statische of hiërarchische pagina's (WordPress: pagina's) en niet bij blogberichten (WordPress: posts/berichten).
Bijvoorbeeld bij site.nl/over-ons/contact-2/ of site.nl/over-ons-2/

Maar wat is het nu precies? Hoe ontstaat het?

Stel je start met een contactpagina. Die noem je qua titel "Contact" en als de link niet handmatig aanpast gaat de permalink ook /contact/ heten. Allemaal prima. Je slaat de pagina op en vult wat content in zodat er al wat te zien is voor je bezoekers.

contact_origineel_bericht

Maar .. het tikwerk vlot totaal niet en je besluit geheel opnieuw te starten. Dus je gooit de pagina weg met de "Naar de prullenbak verplaatsen" link.

De volgende dag heb je weer frisse moed en maak je opnieuw een contactpagina aan. Je klikt op "Nieuwe pagina" en noemt hem weer "Contact" qua titel. Je slaat hem als concept op en dan bedenk je dat de vorige aangemaakte contactpagina helemaal zo gek nog niet was en je er wat uit wil copieren naar je recente concept. Dus je gaat naar de prullenbak en klikt op "Herstellen". Vervolgens copieer je de content van de herstelde pagina naar je concept.

En dan gaat het mis

contact_tweede_pagina

Je herstelde pagina heeft nog keurig /contact/ als permalink, maar je concept (zie plaatje) heeft nu ineens /contact-2/ in de permalink staan.

Hoe onstaat dit conflict nu ineens? Ze waren toch gewoon allebei /contact/  ?

Ja dat klopt, maar alles wat _niet_ in de prullenbak zit moet een unieke permalink hebben. Omdat er geen twee pagina's kunnen zijn met hun eigen content en toch eenzelfde permalink maakt WordPress hier automatisch een achtervoegsel in de vorm van een min teken (-) en een getal. Dat getal kan zelfs nog hoger oplopen als er meerdere conflicten in de url zijn.

Voor de programmeur onder ons, bekijk https://developer.wordpress.org/reference/functions/wp_unique_post_slug/#source

Is het slecht voor je SEO (zoekmachine-optimalisatie) ? Ik weet het niet, maar ik vind het wel slordig staan.

Update 27 oktober 2016:
Het kan ook misgaan als je een plugin hebt die een gereserveerd woord pakt zoals " evenementen / events / winkel ", of als je een media upload hebt met een eigen detail pagina. De oplossing voor het eerste is daar een ander woord kiezen als dat mogelijk is (bij events calender kan dat bijvoorbeeld). De oplossing van de uploads is uploads een nieuwe of uniekere naam geven.

Maar .. hoe los je het nu op?

Gooi alles naar de prullenbak wat je niet meer gebruikt. Zie je alsnog een -2 of -3 in de permalink staan, volg dan deze simpele handleiding : Makkelijk je pagina link (permalink) wijzigen, in 10 seconden heb je weer een mooie link.

Zijn we er dan?
Nee, want als je site al live stond dan moet je zorgen dat je je linkjes aanpast naar de nieuwe pagina. Ook handig: gebruik een redirect zodat zoekmachines en je bezoekers meteen goed uitkomen als ze alsnog naar site.nl/contact-2/ op zoek waren.

Als je het netjes wil doen moet je het volgende toepassen voor OF apache OF nginx (vraag je webhost welke webserversoftware er draait):

Apache .htaccess voorbeeld

#Redirect with and without slash to new page
redirect 301 /contact-2 /contact/
redirect 301 /contact-2/ /contact/

Nginx voorbeeld

location = /contact-2 {
return 301 /contact;
}

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang ook onze laatste handige tips en WordPress nieuwtjes.

  • Maximaal 1x per week
  • Makkelijk uitschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Een ogenblikjeBedankt voor je inschrijving!


 

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Als je dit artikel leuk vond, dan moet je deze speciaal geselecteerde artikelen ook lezen!


Ervaringen van anderen